Harta Chile | Poze Chile | Informatii utile Chile

Harta Chile | Informatii utile Chile | Date generale Chile | Poze si imagini Chile
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Chile

 
 

Harta Chile

Harta Chile | Poze Chile | Informatii utile Chile
 
     

 
 

Suprafata: 756.945 km2

Asezare geografica: 17?15" - 55?59" S, 66?30" - 75?48" V

Populatia: 13.386.000 locuitori

Densitatea populatiei: 17 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Santiago, 5.443.000 locuitori

Limba oficiala: spaniola

Produse importate: titei, zahar si alte produse alimentare, materii prime industriale, piese de masini, utilaje de transport

Produse exportate: cupru, molibden, legume, fructe, lana, produse din peste, minereuri de fier, produse din lemn

Moneda oficiala: 62 miliarde dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Chile poate fi impartit in trei zone geografice paralele: lantul muntos de coasta, care a fost inundat in sud formand insule, valea longitudinala care se intinde de la granita cu Peru spre sud pana la Puerto Mott si Muntii Anzi. Acesti munti ocupa jumatate din teritoriul tarii, atigand inaltimea maxima de 6880 m , la Ojos de Salado, cel mai inalt varf din Chile. Cutremurele si eruptiile vulcanice sunt frecvente, deoarece statul Chile este situat pe marginea placii tectonice a Pacificului.

Clima
Anzii isi creaza propriile conditii climaterice, cu vreme extrem de rece si zapada in partile mai inalte. In vestul muntilor sunt trei zone climaterice diferite, desertica in nord, mediteraneana in centru si umed-temperata, cu paduri tropicale, in sud. Temperaturile medii in nord sunt de 21?C in ianuarie si 14?C in iulie, spre sud, in Santiago, aceste valori sunt de 20?C in ianuarie si 9?C in iulie.

Vegetatia naturala
Zona nordica de desert este stearpa, in afara locurilor in care ajung ape din Anzi. Partile centrale ale statului Chile au copaci, arbusti si pajisti, iar padurile cresc pe versantii mai umezi, orientati spre vest, ai lantului muntos de coasta si ai Anzilor.

Mineritul
Mineralele sunt o sursa importanta de bogatie. Azotatii de sodiu erau mai de mult surse de iod, explozivi si ingrasaminte, dar ei si-au pierdut din importanta deoarece ingrasamintele cu azot pot fi produse mai ieftin. Chile este cel mai mare producator de cupru din lume. Chuquicamata este cea mai mare mina de suprafata din lume si intretine un oras de 30.000 de locuitori. Zacaminte bogate de minereuri de fier sunt exploatate si langa La Serena si Coquimbo, iar fierul a luat locul azotatilor, devenind al doilea minereu in ordinea importantei. Exista si depozite de aur, argint, zinc, plumb si carbune. Petrolul si gazele naturale sunt extrase din zona Magallanes.

Agricultura
7% din suprafata terenului este folosita pentru agricultura si alte 16 procente pentru pasunat, in principal in regiunea mediteraneana centrala. Principalele culturi sunt cele de grau, cartofi, porumb, sfecla de zahar, orez, fructe. Se cultiva putini struguri pentru vin. Septelul aduce aproape 40% din productia agicola.

Silvicultura si pescuitul
12% din suprafata tarii este impadurita, indeosebi in sud unde lemnul este exploatat comercial. Pescuitul angajeaza 1% din totalul fortei de munca, in special in nord. Principalele capturi sunt cele de ton si sardele.

Energia
Sursele interne de carbuni, petrol si gaze naturale se folosesc in termocentrale pentru 43% din productia totala, iar 57 procente provin de la hidrocentrale, care formeaza doar o parte din potentialul vast al acestui tip de energie. Majoritatea terenurilor neconectate la retea se gasesc in regiunea Anzilor.

Industria
Dezvoltarea industriei a crescut incepand cu anii 1960, dar principalele industrii mai sunt inca legate de cupru si alte minerale, pesti si produse agricole, silvicultura si productia bunurilor de consum. In prezent exista o mica industrie producatoare de otel langa C oncepcion.

Transportul
Transportul oceanic este important. Principalele porturi sunt Valparaiso, Arica, Antofagasta, Concepcion, Puerto Montt si Punta Arenas. Exista 8.185 km de cale ferata si 79.222 km de drumuri, desi numai 10.320 km sunt pavati. Nu exista drumuri pavate la sud de Puerto Montt. Soseaua Nationala Panamericana se intinde din Puerto Montt pana in Peru, si alte drumuri importante leaga Santiago si Valparaiso de orasele apropiate din Chile. Prin Antofagasta trece o importanta linie de cale ferata care leaga Bolivia de Argentina

Populatia si orasele
92% din locuitori suntt metisi datorita casatoriilor mixte dintre europeni si indieni.. Doua treimi din chilieni locuiesc in regiunea centrala. Santiago contine o treime din locuitori si este principalul centru de dezvoltare economica si politica. Vina del Mar (316.000) este statiunea preferata a locuitorilor capitalei: Valparaiso (608.000) este portul cel mai mare. Talcahuano (76.000) este centru industrial in plina dezvoltare: Concepcion (310.000) este centru regional.

 
     
 
 
 
     
  
 

Chile link-uri utile | Informatii utile Chile