Harta Venezuela | Poze Venezuela | Informatii utile Venezuela

Harta Venezuela | Informatii utile Venezuela | Date generale Venezuela | Poze si imagini Venezuela
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Venezuela

 
 

Harta Venezuela

Harta Venezuela | Poze Venezuela | Informatii utile Venezuela
 
     

 
 

Suprafata: 912.050 km2

Asezare geografica: 04" - 1212" N, 5945" - 7309" V

Populatia: 20.226.000 locuitori

Densitatea populatiei: 20 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Caracas, 2.784.000 locuitori

Limba oficiala: spaniola

Produse importate: piese de masini, autovehicule, produse chimice, produse fabricate, produse alimentare.

Produse exportate: petrol brut, produse petroliere, minereuri de fier, cafea.

Moneda oficiala: bolivar ( 1 bolivar = 100centimos)

Produsul intern brut PIB: 57.259 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica federativa

Caracteristici geografice
Munti Anzi se intind de la granita cu Columbia pana in nord-est spre Trinidad. Cordillera de Merida atinge 5.007 m in varful Bolivar. Exista depresiuni la nord de muntii si terenuri mlastinoase in jurul lacului Maracaibo, exploratorii numind aceasta regiune Mica Venetie, sau Venezuela. La nord de Anzi sunt campiile intinse ale bazinului Orinoco, care ocupa 30% din suprafata tarii, iar dincolo de acestea podisul Guyanei, care ocupa 405 din suprafata tarii. Acesta este format din munti cristalini vechi, erodati intr-un platoiu de aprox. 2000 m. Putin populat si inca partial neexplorat, el contine paduri, pajisti, rauri si cea mai inalta cascada din lume, Cascada Angel de 980 m.

Clima
Tara are conditii variate, in functie de inaltimea fata de nivelul marii. Depresiunile Maracaibo sunt calde si umede, iar in campiile Manos verile sunt calde si umede, dar iernile sunt secetoase. Caracas, aflat la inaltimea de 1.040 m in Muntii Anzi , are temperatura medie de 19C in ianuarie si 22C in iulie, cantitatea de precipitatii peste 800 cm pe an. La Maracaibo, pe coasta nordica, temperatura dedie este de 28-29C, iar precipitatiile 600 cm.

Agricultura
12% din forta de munca lucreaza in agricultura desi numai 4% din teren este cultivat. Alimentele importante constituie 60% din consumul total. Regiunea agricola cea mai bogata este in bazinul Valencia de langa Caracas. Culturiile de subzistenta se cresc peste tot, dar exista culturi pentru export, in special cafea, cacao, bumbac, banane si trestie de zahar la altitudini mai mici, mai umede si calde. Orezul este important in depresiuni, iar in Anzi se cultiva grau, porumb, cartofi si fasole, 30% din teren este pasune, in special pentru vite, 35% din suprafata tarii este impadurita dar silvicultura comerciala este redusa.

Titeiul
Producand peste 100 milioane tone de petrol pe an, Venezuela a devenit una dintre cele mai bogate tari din America Latina. Tarmul si apele mici ale lacului Maracaibo sunt o importanta sursa de petrol, dar exista zacaminte bogate si laga Barinas in bazinul Orinoco si de-a lungul coastei de nord-est. Tteiul aduce peste 80% din venitul extern total.

Mineritul
Mici zacaminte de aur si diamante sunt exploatate in Podisul Guyanei si exista zacaminte de mangan, fosfat si carbuni. aluminiul este a doua sursa de venit importanta dupa titei. Peste 12 milioane de tone de minereuri de fier se produc anual, din care o parte sunt exportate in SUA, la Baltimore. Se exploateaza si zacaminte mari de gaze naturale.

Industria
Principalele industrii sunt legate de titei, fier, lucrari de constructie si prelucrarea alimentelor. Industria sa dezvoltat in trecut in principal in regiunea Caracasului, dar recent s-au dezvoltat centre industriale la Ciudad, Guyana si Ciudad Bolivar, pentru otel, aluminiu si constructiile de masini. Valencia si Maracay au industrii prelucratoare inclusiv de textile, produse chimice si produse alimentare. Maron are industria petrochimica iar la Maracaibo sunt fabrici de hartie si uzine constructoare de masini
.

Transportul
Exista planuri de extindere a celor 363km de cale ferata. Din 93.471 km de drumuri, 305 sunt pavate. Autostrada Pan Americana se intinde din Columbia pana in Caracas. La Guaira este portul Caracas, iar Puerto Cabello este un port important la ocean. Puerto Ordaz si Ciudad Bolivar sunt porturi pe rau. Exista 7 lini aeriene.

Orase
85% din locuitori traiesc in zone urbane, in special in Anzi si langa coasta de nord, desi recent s-a stabilit o regiune populata de-a lungul fluviului Orinoco. Caracas se afla intr-un graben pe platoul andin si contine 16% din populatia totala. Alte orase s-au extins datorita comertului cu petrol, a dezvoltarii industriale si a explotarii mineralelor.

 
     
 
 
 
     
  
 

Venezuela link-uri utile | Informatii utile Venezuela