Harta Bolivia | Poze Bolivia | Informatii utile Bolivia

Harta Bolivia | Informatii utile Bolivia | Date generale Bolivia | Poze si imagini Bolivia
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Bolivia

 
 

Harta Bolivia

Harta Bolivia | Poze Bolivia | Informatii utile Bolivia
 
     

 
 

Suprafata: 1.098.581 km2

Asezare geografica: 10?23? latitudine sudica, 57?30" - 69?45" longitudine vestica

Populatia: 6.440.000 locuitori

Densitatea populatiei: 6 locuitori/km2

Capitala administrativa: La Paz, 1.115.000 locuitori

Capitala legala: Sucre , 131.000 locuitori

Limbi vorbite: spaniola este limba oficiala, dar 34% vorbesc quechua si 34% vorbesc aymara

Produse importate: piese de masini, garu si faina, produse din otel, vehicule si produse textile.

Produse exportate: gaze naturale, cositor, argint, zinc, wolfram, cafea

Moneda oficiala: Boliviano (1 boliviano = 100 centavos)

Produsul intern brut PIB: 5.924 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Una dintre cele doua tari fara iesire la mare din America de Sud, Bolivia este inalta si muntoasa in vest si joasa in est. Latimea Anzilor depaseste 600 km si ei constau din doua lanturi inalte, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala, separate de Altiplano, un platou intermontan inalt. Altiplano acopera 20% din suprafat totala si are o elevatie medie de 4000 m. Lacul Titicaca, lacul navigabil din lume situat la cea mai mare inaltime, se gaseste in nord si scurge spre sud prin Desagurdero in lacul Poopo. Cordilliera de Est se inclina in panta adanca spre El Oriente, o regiune de creste de munti si vai, care toate coboara in Bazinul Amazonului.

Clima
In munti diferenta zilnica de temperatura este foarte mare si noaptea temperaturiile pot sa coboare sub 0?C. Datorita inaltimii presiunea atmosferica este mai putin de doua treimi din cat ar fi la nivelul marii. La Paz, la 3.658 m are o temperatura medie de 9?C in iulie si 11?C ianuarie, cantitatea de precipitatii fiind de 55 cm. Depresiunile din est sunt mai calde si mai ploioase.

Populatia
50% din populatie traieste in regiuni urbane si se gaseste, in principal, pe platoul inalt. 55% din locuitori sunt de origine indiana ( in principal aymara si quechua), alti 30% sunt metisi si restul europeni. Majoritatea indienilor locuiesc pe platou. Doar 20% din locuitori traiesc El Oriente, regiune ce ocupa 70% din suprafata totala.

Agricultura
43% din forta de munca este angajata in agricultura dar, totusi, Bolivia nu este independenta economic in productia alimentara. Doar 3% din suprafata poate fi folosita pentru culturi si alte 25% pentru pasuni. Altiplano este in principal folosit pentru cresterea oilor, vitelor, lamelor si cresterea de alpaca. Oriente se afla in curs de dezvoltare si orezul si bananele, maniocul, soia si porumbul sunt culturile pentru hrana, cele de trestie de zhar, cafea si bumbac fiind pentru comert si export desi produsele agricole reprezinta doar 2% din exporturi.

Mineritul
Bogatia de minerale a atras primii colonisti spanioli in secolul al 16-lea, cand argintul din Cerro Rico a facut din Bolivia cel mai mare furnizor. Dupa ce argintul si-a pierdut din importanta, cositorul a devenit mineralul vital. Ambele sunt inca produse in cantitati mici si se produc cantitati semnificative de cupru, tungsten, zinc, plumb si aur. In est s-au descoperit petrol si gaze naturale, care au devenit cele mai importante minerale. O conducta de petrol duce la Arica in Chile , iar una de gaze naturale in Argentina. Gaze naturale se gasesc langa Santa Cruz.

Industria
Mineritul angajeaza 5% din forta de munca, iar alte industrii inca 9%. Industria boliviana este cea mai saraca dintre toate tarile Americi de Sud. Principalele industrii prelucratoare sunt legate de alimente si bauturi, tutun, imbracaminte si articole de artizanat. Cea mai mare dezvoltare a avut loc la La Paz, Cochabamba si Santa Cruz.

Transportul
Exista 3.520 km de cale ferata si doar 10.806 km de drumuri pavate in Bolivia. Multe dintre drumurile importante sunt inaccesibile in timpul sezonului ploios. Cel mai bun drum este o legatura pavata intre La Paz si Ouro, si un drum important leaga La Paz de Santa Cruz, prin Cochobamba. Santa Cruz are doua legaturi pe cale ferata, una spre est cu Brazilia si alta spre sud cu Argentina. Bolivia Centrala are doua legaturi importante pe cale ferata cu portul din Chile. O alta iesire spre mare este prin lacul Titicaca si portul Mollendo din Peru. In Anzi sunt drumuri putine si in multe locuri lamele sunt principalele transportoare de marfuri.

Orase
Sucre ramane capitala legala, dar La Paz este principalul centru comercial si politic, deoarece se afla intr-o pozitie mai centrala si mai accesibila. La Paz este situat intr-o vale in Altiplano si la o inaltime de 3.665 m , este cea mai inalta capitala din lume. Santa Cruz (649.000 locuitori) este al doilea oras ca marime si este un centru regional pentru agricultura.

 
     
 
 
 
     
  
 

Bolivia link-uri utile | Informatii utile Bolivia