Harta Mexic | Poze Mexic | Informatii utile Mexic

Harta Mexic | Informatii utile Mexic | Date generale Mexic | Poze si imagini Mexic
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Mexic

 
 

Harta Mexic

Harta Mexic | Poze Mexic | Informatii utile Mexic
 
     

 
 

Suprafata: 1 972 547 km2

Asezarea geografica: 14?33" = 32?43" latitudine nordica, 86?46" = 117?08" longitudine vestica

Populatia: 87 987 051 locuitori

Densitatea populatiei: 41 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Mexico, 9 191 295 locuitori

Limba oficiala; spaniola

Produse importante; produse din industria de masini, cereale, lapte praf, piese de autoturisme si autocamioane.

Produse exportate; titei, bumbac, produse din industria de masini, zahar, rosii, cafea, creveti.

Moneda oficiala; peso (1 peso=100 centavos )

Produsul intern brut; 141 940 milioane dolari SUA

Forma de stat; republica federativa

Caracteristici geografice
Un platou inalt ocupa aproape doua treimi din suprafata tarii, cu campii de coasta joase de-a lungul celor doua laturi.Doua lanturi muntoase,Siena Nevada la vest si Muntii Stancosi la est, continua din SUA in Mexic.
Acestea se numesc Siena Madre de Vest si Siena Madre de Est, ambele peste 3000 m, cu unele varfuri de peste 5000 m. Platoul e impartit de bazine, vai si blocuri muntoase intr-o serie de regiuni mai mici. Cutremurile si eruptiile vulcanice ( inclusiv Popocateped ) sunt frecvente. Campii mlastinoase acopera marea parte a depresiunilor de pe coasta de est, in special in sudul Mexicului. Pe coasta de vest se gaseste peninsula muntoasa Baja California.

Clima
Mexicul are mari variatii de clima. La Acapulco temperatura medie este de 26?C in ianuarie si de 29?C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind numai de 7 cm pe an. Temperatura medie la Mexico este de 12?C, respectiv 18?C, cantitatea de precipitatii fiind de 55 cm, iar in orasul Merida din sud cifrele sunt de 23?C, respectiv 28?C si 90 cm de precipitatii.

Agricultura
Cea mai mare parte a Mexicului e mult prea secetoasa pentru agricultura si multe regiuni au soluri de proasta calitate. Doar 13% din suprafata pamantului poate fi folosita pentru culturi si alte 39% pentru pasunat. Peste 25% din forta de munca este angajata in agricultura, dar importul alimentelor este inca esential pentru populatia in crestere. Problemele cu apa se reduc in prezent prin proiecte de irigatii. Raurile Rio Grande si Colorado sunt importante in nord, unde se cultiva fructe, legume si bumbac in cateva ferme productive. Multe parti ale platoului sunt folosite numai pentru agricultura de subzistenta, aici cultivandu-se porumb, care ocupa 43% din totalului terenului cultivat, precum si grau, sorg si fasole. In depresiunile din Golf se cultiva trestie de zahar si fructe. Bauturile incusiv tequila, se obtin din cactus, agava, iar in nord este raspandita cresterea vitelor pentru carne.

Mineritul
Mexicul este bogat in minerale si surse de energie se gasesc din belsug. Se extrag peste 150 de milioane de tone de petrol. 37.160 de miliane de metri cub de gaze naturale si 9 milioane de tone de carbuni. Exista si rezerve de gips, argint, fluorit, zinc si cupru.

Silvicultura si pescuitul
23% din suprafata tarii este impadurita, indeosebi cu pini si molizi, dar exista si unele regiuni cu copaci cu lemn de esenta tare, cu mahon, abanos, lemn de trandafir. Sivicultura comerciala se practica in Sierra Madre. Cauciucul brut, pentru guma de mestecat, se obtine din Yucatan. Captura de peste este de peste 1 milion de tone pe an si include creveti, ton si rechini.

Industria si turismul
De curand a avut loc o industrializare rapida. Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petrochimice. Se fabrica produsele textile si se produce otel in zona industriala din nord. 50% din industrii sunt situate in zona orasului Mexico. Industria turismului s-a dezvoltat rapid, cu peste 5 milioane de vizitatori pe an, in principal din SUA si Canada. Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare, la fel si statiunle de pe coasta, dintre care cea mai vestita este Acapulco. Ruinele maiase, precum si clima si vegetatia tropicala atrag vizitatori in Yucatan.

Transportul
Cei 19.906 km de cale ferata sunt importanti pentru transportul de marfa si de pasageri, legand in principal cele mai importante orase, dar aducand legaturi internationale cu SUA si Guatemala. Exista peste 225.000 km de drumuri dintre care jumatate sunt asfaltate. Traficul de coasta este important pentru comertul intern si pentru legaturile cu California si cu coasta Golfului din SUA. Transportul aerian s-a dezvoltat rapid, cu 116 linii aeriene si 1.113 de aeroporturi, dintre care 18 se ocupa si cu zboruri pe distante mari.

Etnii
70% din populatie traieste in regiunile urbane si in surbubiile cu colibe. 60% din populatie sunt metisi, 30% sunt predominant amerindieni, iar 9% de ascendenta predominant spaniola. Peste 90% vorbesc limba spaniola, dar exista peste 50 de dialecte indiene distinctive. Mexico este unul dintre cele mai mari orase din lume si s-a construit pe locul vechii capitale aztece Tenochtitlan. Al doilea oras ca marime este Guadalajara.

 
     
 
 
 
     
  
 

Mexic link-uri utile | Informatii utile Mexic