Harta Columbia | Poze Columbia | Informatii utile Columbia

Harta Columbia | Informatii utile Columbia | Date generale Columbia | Poze si imagini Columbia
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Columbia

 
 

Harta Columbia

Harta Columbia | Poze Columbia | Informatii utile Columbia
 
     

 
 

Suprafata: 1.141 km2

Asezarea geografica: 12?30" N - 4?13" S, 68? E - 79?V

Populatia: 33.613.000 locuitori

Capitala si cel mai mare oras: Bogota, 5.000.000 locuitori

Limba oficiala: spaniola

Produse importate: piese de masini, vehicule, fier si otel,, produse chimice,garu.

Produse exportate: cafea, petrol brut di derivatii sai, banane, flori

Moneda oficiala: peso (1 peso = 100 centavos)

Produsul intern brut PIB: 78.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Depresiunile nordice de-a lungul tarmului MariiCaraibilor sunt mlastinoase pe alocuri ,dar Sierra Nevada de Santa Maria atinge 5 775 m in Varful Cristobal Colon. Depresiunile de pe tarmul Pacificului au o latime de pana la 100 km ,iar la est de acestea sunt trei lanturi din Muntii Anzi ,despartite de vaile adanci ale raurilor Cauca si Magdalena. Cele doua treimi estice ale tarii sunt depresiuni.

Clima
Clima este tropicala ,dar variaza in functie de inaltimea fata de nivelul marii. Cantitatea de precipitatii este mare, intre 200-500 cm in depresiuni, scazand cu altitudinea si ajungand pana la peste 100 cm la Bogota, la o inaltime de 2 645 m . Temperaturile medii in ianuarie si in iulie sunt de 14?C si 13?C la Bogota, si de 22?C si 21?C la Medelin. In depresiunile de pe coasta, clima e umeda, cu o temperatura medie de 25?C

Populatia
Vechii colonisti spanioli s-au amestecat prin casatorii cu indienii bastinasi si 58% din populatie sunt metisi ( amestecuri de indieni si europeni ).Casatoriile mixte cu sclavii africani au dat nastere mulatrilor, care reprezinta 14% din populatie. Alti 20% sunt albi, 4% negri, 1% indieni si 3% amesticuri de indieni si negri, 90% din locuitori traiesc in vaile si platourile din Anzi, majoritatea in regiuni urbane.

Flora si fauna
Pe coastele Marii Caraibelor se gasesc paduri de mangrove, iar padurile acopera depresiunile din nord , cele de pe coasta Pacificului si jumatatea sudica a depresiunilor interioare.Depresiunile nordice din interior fac parte din savanele tropicale Ilanos .In Anzi vegetatia se schimba cu inaltimea, pantele impadurite mai joase transformindu-se din pajisti alpine in teren impadurit deschis .Printre animalele salbatice se numara fluturi, pesti piranha, maimute , ursi, jaguari, condori si pasari colibri. Orhideea este floarea nationala.

Agricultura
26% din forta de munca este in agricultura. 5 5 din duprafata este folosita pentru culturi si 38% pentru pasunat. Cele mai fertile sunt palatourile din Anzi, dar sunt zone productive si in unele vai si campii joase. Columbia este al doilea mare producator de cafea din lume, iar din munti se exporta si bumbacul si tutunul. In depresiuni, culturile pentru export sunt cele de banane, flori si trestie de zahar. Culturile pentru hrana sunt cele de orez, porumb, zahar, cartofi si sorg. Pe pajistile din interior si in depresiunile coaste Marii Caraibelor se practica cresterea vitelor.

Mineritul
Columbia are resurse bogate de minerale , in special in Muntii Anzi. Se extrage aur, argint, si platina si se produce jumatate din smaraldele din lume. Se extrag 12,5 milioane de tone de carbuni, exista zacaminte de cupru, mercur, plumb, si mangan. Se extrag 19 milioane de tone de titei si exista o mica productie de gaze naturale.

Industria
Industria produselor din fier, a textilelor, a prelucrarii alimentelor, a incaltamintei si cea chimicala, s-au dezvoltat in ultimii 20 de ani, majoritatea in apropiere de Bogota, Medelin si Cali. Prelucrarea alimentelor include rafinarea zaharului, macinarea orezului, conservarea fructelor si legumelor. 30% din productia de electricitate provine din termocentrale, 70% din hidrocentralele din Anzi

Transportul
Distantele imense , mlastinile si padurile, lipsa populatiei si muntii inalti, contribuie la ingreunarea transportului la sol, de acea transportul aerian este folosit mult. Exista 2160 km de cale ferata si peste 100.000 km de drumuri, inclusiv legaturi internationale cu Venezuela si Ecuador. Columbia a infiintat prima linie aeriana comerciala din lume in 1919, si are in prezent peste 670 de spatii de aterizare. Principalele aeroporturi sunt la Barranquilla, Cartagena, Medelin, Cali si Bogota. Cartagena , Buenaventura si Barranquilla sunt principalele aeroporturi, exista peste 14.000 de rauri navigabile.

Orase
Capitala, Bogota situata pe un platou din Cordillera Orientala, are o gama larga de industrie, fiind in acelasi timp centru politic si comercial. Medelini (240.000 locuitori) din Cordilera Centrala este principalul centru al industriei usoare ( in special textile) si al industriei de cafea. Cali (800.000 locuitori) al treilea oras ca marime se afla in valea raului Cauca, si este centrul unei regiuni agricole bogate. Baranquilla (1.400.000) se afla langa gura de varsare a raului Magdalena, iar Cartagena (7.000.000) este cel mai important port al Marii Caraibilor.

 
     
 
 
 
     
  
 

Columbia link-uri utile | Informatii utile Columbia