Harta Ecuador | Poze Ecuador | Informatii utile Ecuador

Harta Ecuador | Informatii utile Ecuador | Date generale Ecuador | Poze si imagini Ecuador
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Ecuador

 
 

Harta Ecuador

Harta Ecuador | Poze Ecuador | Informatii utile Ecuador
 
     

 
 

Suprafata: 283.561 km2

Asezare geografica: 1?38" latitudine nordica, 4?50" latitudine sudica, 75?21" - 81? longitudine vestica

Populatia: 10.851.000 locuitori

Densitatea populatiei: 36 locuitori/km2

Capitala: Quito, 1.531.229 locuitori

Cel mai mare oras: Guayaquil, 1.509.108 locuitori

Limba oficiala: spaniola, dar majoritatea indienilor vorbesc quechua

Produse importate: piese de masini, vehicule, produse chimice

Produse exportate: titei, banane, cafea

Moneda oficiala: sucre (1 sucre = 100 centavos)

Produsul intern brut PIB: 15.078 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Tara si-a primit numele de la ecuador, care o tranverseaza la 25 km la nord de Quito. Cele trei regiuni principale sunt depresiuniile de coasta, Anzii si depresiuniile din interior. Regiunea de coasta este deluroasa si strabatuta de rauri. In interior,, Anzii constau din doua lanturi muntoase, Gordillera Occidentala si Orientala, separate de o serie de bazine intermontane, intr-unul din ele aflandu-se si Quito. Varfuriile ating inaltimea de 6.267 , in Chiborazo si 5.896 m in Cotopaxi, cel mai inalt vulcan activ din lume.

Clima
Regiunea de coasta este calda si umeda, sezonul umed fiin intre decembrie si aprilie. Cantitatea totala de precipitatii este de 200 cm in nord si doar 20 cm in sud. Temperatura medie la Guayaquil este de 26?C in ianuarie si 24?C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 100 cm.. In Anzi, temperaturile descresc odata cu altitudinea. La Quito temperatura medie este de 15?C si cantitatea totala de precipitatii este de aproximativ 100 cm. Regiunea estica este tipica Amazonului, cu temperaturi de 26?C in fiecare luna si peste 200 cm de precipitatii.

Popoarele si orasele
25% din locuitori sunt descendenti ai incasilor si aproximativ 55% sunt metisi, o rasa mixta de europeni si indieni.: 10% sunt de descendenta spaniola si 10% sunt de origine africana. 49% din locuitori traiesc in Costa si 47% in Sierra. Quito era initial o asezare indiana construita de spanioli. Guayaquil este principalul port si centru comercial, aflat in centrul unei regiuni agricole productive.

Agricultura
Agricultura este cel mai important sector al economiei, angajand 30% din forta de munca, desi multi sunt agricultori de subzistenta. 1% din cei mai mari proprietari de pamant detin 40% din intregul teren agricol. Aproape 10% din suprafata este folosita pentru agricultura, iar 10% pentru pasunat. Principalele culturi pentru export sunt cele de banane,, cacao si cafea, iar acestea sunt produse in zona Costa. Bananele si cacao se cultiva in depresiuni, unde clima este mereu calda si umeda, iar cafeaua se cultiva pe pantele mai joase din Anzi, in conditii mai reci si mai secetoase. Trestia de zahar, citricele si orezul sunt importante la fermele din depresiuni. In Anzi, principalele culturi sunt cele de orz, grau, porumb, cartofi si unele legume, dar pastoritul este adesea activitatea principala

Mineritul
Ecuador are doar zacaminte mici de aur, argint, zinc si cupru. In schimb s-au gasit zacaminte imense de petrol in anul 1972, producand 16 milioane de tone pe an si reprezentand peste 40% din exporturile tarii. Petrolul e trecut prin conducta peste Anzi, la Balao.

Industria
Petrolul a stimulat industriile de otel, produse petrochimice si ciment. Industriile mai vechi erau, in principal, prelucrarea hranei, textile, pescuit si cherestea. Quito, Cuenca si Guayaquil sunt principalele orase industriale. 45% din electricitate provine de la termocentrale si restul de la hidrocentrale, dar exista si resurse neexploatate de ape, in Anzi. Turismul se afla in dezvoltare.

Silvicultura
44% din suprafata tarii este impadurita, in special in interior, care inca mai este in mare parte inaccesibil. Extractia a crescut recent, in special pentru lemn de esenta tare, lemn de balsa, palmier carludovica pentru palarii de Panama, seminte pentru ulei de ricin, capoc si nuci de palmier. 75% din lemnul taiat se foloseste drept combustibil.

Transportul
Peisajul face comunicatiile dificile. Exista aproximativ 1.200 km de cale ferata, 23,256 km de drumuri folosite permanent si alte 5.044 deschise doar in sezonul secetos. Soseaua nationala Pan American trece prin Quito. Principala linie de cale ferata leaga Guayaquil de Cuenca si Quito. Guayaquil si Puerto Bolivar sunt principalele porturi. Zece linii aeriene comerciale au zboruri internationale si exista servicii interne intre orasele mari.

Insulele Galapagos
Cele 12 insule principale din care 5 sunt locuite si numeroasele ostroave au o suprafata totala de 7.964 km2. Populatia este de 6.119 locuitori. Capitala este San Cristobal, pe Insula Chatham si cea mai mare parte apartine de Parcul National. Se practica putina agricultura de subzistenta, turismul este principala activitate. Mariile atractii sunt animalele remarcabile si unice.


 
     
 
 
 
     
  
 

Ecuador link-uri utile | Informatii utile Ecuador