Harta Africa de Sud | Poze Africa de Sud | Informatii utile Africa de Sud

Harta Africa de Sud | Informatii utile Africa de Sud | Date generale Africa de Sud | Poze si imagini Africa de Sud




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Africa de Sud

 
 

Harta Africa de Sud

Harta Africa de Sud | Poze Africa de Sud | Informatii utile Africa de Sud
 
     

 
 

Suprafata: 1.224.691 km2

Asezarea geografica: 22?10" - 34?55" S, 16?30" - 32?55" E

Populatia: 41.240.000 locuitori

Densitatea populatiei: 31 locuitori/km2

Capitala: Pretoria 1.080.187 locuitori

Sediul guvernului si cel mai mare oras: Cape Town 2.350.157 locuitori

Limbi vorbite: 11 limbi oficiale, engleza si afrikaans folosite in administratie

Produse importate: piese de masini, autovehicule, produse textile, produse chimice, alimente

Produse exportate: aur, diamante, metale, produse chimice, fructe, lana

Moneda oficiala: rand (1 rand=100 centi)

Produsul intern brut: 124.200.000.000 locuitori SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Cea mai mare parte a Africii de Sud este un podis de aproximativ 2.000 m inaltime in est, coborand in panta spre vest. Marginea sudica a podisului are o serie de creste paralele care se inalta spre interior. Marginea estica a podisului este limitata de munti care ating o inaltime maxima de 3.482 m in Muntii Dakensberg. Principalul rau este Orange, care curge spre vest din Muntii Drakensberg.

Clima
Clima in interior este calda si umeda vara, dar secetoasa si blanda iarna. Precipitatiile scad spre vest si podisul este semiarid in mare parte din Western Cape. De-a lungul coastei de vest se intinde zona foarte secetoasa a desertului Namib. In zona Cape Town verile sunt calde si secetoase iar iernile calde si umede. Spre est depresiunile de coasta sunt calde si umede tot anul. La Cape Town cantitatea medie de precipitatii este de 50 cm (in principal intre aprilie-octombrie), iar temperaturile intre 21?C si 12?C. Cifrele pentru Johannesburg sunt 73 cm ( in principal intre octombrie-martie); 20?C si 10?C.

Provincii si oras
Cele patru vechi provincii au fost inlocuite de noua provincii noi: Northern Cape, Western Cape, Eastern Cape, Free State, North West, Gauteng, KwaZulu-Natal. Mpumalanga si Northern Province. Cape Town a fost fondat in 1652 cand Jan van Riebeeck a construit o fortareata in Golful Table pentru compania olandeza East India. Este port si centru industrial. Johannesburg, al doilea oars ca marime, s-a extins in jurul unor zacaminte bogate de aur. A fost fondat in 1886 si a devenit cel mai mare oras industrial. Durban este al treilea oras ca marime un port si un centru industrial pe coasta de est.

Populatie si asezari
Populatia consta din aproximativ 3 milioane de negri, 5,2 milioane de albi, 3,5 milioane de locuitori de culoare mixta si 1 milion de asiatici. Locuitorii bantu traiesc in orase dar si in Bantustans, regiuni speciale, alocate ca parte a fostei politici de apartheid, in care diferitele rase erau separate. Populatia de culoare este de origine mixta si traieste in principal in sud-vest. Asiaticii, in principal de origine indiana, traiesc indeosebi in Natal.Albii sunt vorbitori de afrikaans sau engleza. Politica de apartheid a luat sfarsit oficial in 1991.

Agricultura
Doar 15% din forta de munca lucreaza in agricultura, in principal negrii si unii afrikaani. Se cultiva 11% din suprafata si 69% sunt pasuni, aproape 4% sunt impadurite. Se exporta cherestea, lemn de esenta moale pentru hartie, pasta de rayon si extract de tanare pentru nuiele. Africa de Sud isi asigura hrana de baza, ajutata de multe planuri de conservare a apei si de irigatie. Pentru hrana se cultiva porumb. Se importa grau, trestie de zahar, bumbac, tutun si citrice. Exista 25 milioane de oi, 8,3 milioane de vite- pentru produse lactate si carne de vita, si 2,3 milioane de capre. Vinul si porocalele sunt produse importante de export in sud-vest.Pescuitul este important, cu o captura totala de peste 600.000 de tone.

Mineritul
Africa de Sud este foarte bogata in minerale, care sustin multe industrii si aduc 65% din exporturi, aurul aducand 40%. Africa de Sud este principalul producator de aur, crom si vanadiu al lumi, si al doilea in productia de mangan. Alte minerale importante sunt argintul, carbunele, fierul, fosfatii, cuprul si diamantele de la Kimberley. Jagersfontein, valea raului Orange si Namaqualand. Peste 90% din energia electrica este produsa de termocentrale, cantitati mici provenind de la hidrocentrale. O dezvoltare pe raul Orange produce hidroelectricitate si apa pentru irigatii.

Industria
Mineritul si industria manufacturiera sunt importante. Principalele produse sunt cele alimentare, bauturile, pasta de lemn, hartia, produsele chimice si ingrasamintele. Fier si otel se produc la Pretoria si Newcastle. Finantele, asigurarile si turismul sunt de asemenea importante.

Transportul
Reteaua de cale ferata se intinde pe 21.309 km si exista 360.522 km de drumuri din care 61.679 km sunt pavati. Dimensiunea mare a tarii face ca transportul aerian sa fie important atat pentru zboruri interne cat si internationale. Principalele porturi sunt Cape Town, Saldanha, Port Elizabeth, Durban si Mosselbaai.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Africa de Sud link-uri utile | Informatii utile Africa de Sud