Harta Etiopia | Poze Etiopia | Informatii utile Etiopia

Harta Etiopia | Informatii utile Etiopia | Date generale Etiopia | Poze si imagini Etiopia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Etiopia

 
 

Harta Etiopia

Harta Etiopia | Poze Etiopia | Informatii utile Etiopia
 
     

 
 

Suprafata: 1.098.000 km2

Asezarea geografica: 3?30" - 18? N, 33? - 48? E

Populatia: 55.000.000 locuitori

Densitatea populatiei: 37 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Addis Abeba, 1.700.000 locuitori

Limbi vorbite: se vorbesc 70 de limbi, din care amharica este cea mai raspandita

Produse importate: alimente, produse chimice, piese de masini, produse fabricate

Produse exportate: cafea, piei, seminte de ulei, plante cu pastai

Moneda oficiala: birr (1 birr=100 centi)

Produsul intern brut: 5.613.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice si clima
Tara este in mare parte muntoasa, impartita in doua de Valea Marelui Rift, care se intinde spre nord-est spre Marea Rosie. Spre vest, podisurile au in medie 2.400 m inaltime cu varfuri de peste 4.000. Raurile curg prin rape adanci spre Sudan. Spre est muntii sunt mai josi, cu campii in est si Podisul Ogaden arid in sud-est. Depresiunea Danakil coboara la -116 m. Precipitatiile cad in special intre aprilie si septembrie. Cantitatile totale depasesc 100 cm in munti, dar ating 200 cm in vest. Cantitatea de precipitatii este mica si instabila in regiunile Danakil si Ogaden. Addis Abeba are temperatura medie de 17?C in aprilie si mai. Cantitatea de precipitatii este cu putin peste 120 cm. Depresiunile estice mai aride au temperaturi de iarna de 25?C, cu medii de peste 30?C intre mai si septembrie.

Orasele si populatia
Exista multe popoare diferite: amahara, in regiunea muntoasa si tigreanii din nord sunt de origine hamitic-semitica si sunt in principal crestini; afarii, somalii si omoro sunt in principal musulmani. 250.000 de refugiati s-au creat in urma luptelor in Etiopia si Somalia.

Economia
Peste 75% din populatie lucreaza in agricultura; 13% din suprafata tarii este cultivata si 41% sunt pasuni. Cafeaua este cea mai importanta planta cultivata, aducand peste jumatate din veniturile de export. Provincia Kefa a dat numele cafelei. Pentru hrana se cultiva teff, orz, grau, porumb si durra. Se cultiva si trestie de zahar si legume cu pastai. Pacutul in exces a contribuit la eroziunea solului. Pestii sunt o sursa de hrana de-a lungul coastei Marii Rosii, iar culesul perlelor are loc in dreptul Arhipeleagului Dahlak. Industria prelucratoare aduce sub 9% din PIB. Exista prelucrarea alimentelor, industria pielii, a textilelor, a cimentului si industria chimica. Mineralele nu sunt inca exploatate. 66% din energia electrica provine de la hidrocentrale.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Etiopia link-uri utile | Informatii utile Etiopia