Harta Uganda | Poze Uganda | Informatii utile Uganda

Harta Uganda | Informatii utile Uganda | Date generale Uganda | Poze si imagini Uganda
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Uganda

 
 

Harta Uganda

Harta Uganda | Poze Uganda | Informatii utile Uganda
 
     

 
 


Suprafata: 236.040 km2

Asezarea geografica: 4?6" - 1?30" latitudine sudica, 29?36" - 35" longitudine estica

Populatia: 16.600.000 locuitori

Densitatea populatiei: 79 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Kampala, 773.463 locuitori

Limbi vorbite: engleza si kiswahili

Produse importate: produse petroliere, bunuri din bumbac, metale, piese de masini, autovehicule

Produse exportate: cafea, bumbac, ceai, cupru

Moneda oficiala: shilling de Uganda (1 shilling=100 centi)

Produsul intern brut: 3.908.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Uganda este o tara fara iesire la ocean, pe podisul Africii de Est, la o medie de inaltime de aproximativ 900 m. Lantul muntos Ruwenzori, spre nord, atinge 5.110 m in Varful Stanley, la granita cu Zair. Suprafata tarii este acoperita de lacuri in procent de peste 15% cele mai mari fiind Victoria, Kyoga, Albert si Edward. Valea Marelui Rift se gaseste in vest.

Agricultura
80% din forta de munca figureaza in agricultura de subzistenta. Peste 30% din suprafta tarii se utilizeaza pentru cultivarea plantelor si alte 25% pentru pasuni. Principalele plante cultivate pentru hrana sunt porumbul, sorgul, arahidele si legume cu pastai in partile mai secetoase; cartofi dulci, banane si manioc in partea de sud mai umeda. Cafeaua reprezinta peste 90% din exporturi. Se cresc peste 5 milioane de vite, precum si 3-4 milioane de capre si 1,7 milioane de oi.

Mineralele si energia
S-au gasit zacaminte bogate de cupru si cobalt. Energia electrica provine in proportie de 96% de la hidrocentrale, in special de la Cascada Owen din apropiere de Jinja. Se trimite energie electrica la Nairobi in Kenya.

Clima
Uganda este strabatuta de ecuator dar, datorita altitudinii, clima este mai secetoasa si mai racoroasa decat pe coasta. Lacul Victoria produce umezeala, ceea ce creaza ploi si unele furtuni. Muntii din partea de sud-vest primesc pana la 150 cm pe an, dar totalul scade constant spre nord-est pana sub 100 cm. Cea mai mare parte a tarii are doua anotimpuri ploioase. Temperaturile sunt relativ uniforme, dar putin mai mari in valea Riftului si alte regiuni joase. Temperatura medie la Kampala este de 23?C in ianuarie si 21?C in iunie si iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 118 cm. Cele doua anotimpuri ploioase sunt intre lunile martie si mai, respectiv septembrie si noiembrie.

Flora si fauna
Terenul este semiarid in partea de nord-est si savana cu arbusti acopera partea de nord-vest si o mare parte a centrului tarii. Cantitatea de precipitatii creste spre sud. Ploile mai mari sustin paduri tropicale in partile de sud si sud-vest. Animalele salbatice nu sunt la fel de abundente ca in trecut, dar parcurile nationale asigura zone protejate pentru elefanti, girafe, lei, leoparzi si rinoceri.

Silvicultura si pescuitul
Suprafata tarii este acoperita cu paduri in procent de 29% si in partea de sud-vest se exploateaza arbori valorosi cu lemn de esenta tare, precum cedrul si camforul. Plantatiile de lemn de esenta moale asigura cheresteaua pentru industriile locale si un mic comert de export spre Ruanda. Uganda are una dintre cele mai mari industrii de pescuit de apa dulce din lume, exploatand rauri si lacuri. Captura totala este de peste 200.000 de tone. Cresterea pestilor (in special a pestilor tilapia si crapilor) este o industrie care se afla in dezvoltare.

Industria
Cea mai mare parte a dezvoltarii este legata de prelucrarea produselor agricole: rafinarea zaharului, egrenarea bumbacului si fabricarea textilelor, fabricarea berii, ambalarea tutunului, cafelei si ceaiului precum si tabacirea pielii. Cimentul se fabrica in apropierea zonelor cu cariere de calcar, se extrage cupru si se mai produc placaje, hartie si ingrasaminte. Principalele orase industriale sunt Kampala, Junja si Bugembe.

Popoare si orase
Uganda este una dintre cele mai dens populate tari ale Africii. 99% din locuitori sunt de origine africana, cu un numar mic de europeni, asiatici si arabi. 70% din locuitori sunt vorbitorii limbii bantu, 16% sunt de origine nilotica, iar restul sunt in principal nilohamitici. Valea Nilului este o granita aproximativa intre popoarele nilorice si nilohamitice spre nord-est, iar popoarele bantu se gasesc spre partea de sud-vest.

Turismul
Totalul anual de turisti se afla in crestere, cu peste 90.000 de vizitatori in fiecare an. Peisajele sunt magnifice, cu munti inalti. Valea Marelui Rift, lacuri imense, rauri si cascade precum Kabalega pe Raul Victoria. Animale salbatice din abundenta pot fi vazute in cele patru parcuri nationale si in mai multe rezervatii de vanatoare.

Transportul
Exista 1.241 km de drumuri, din care 1.934 km sunt pavati. Printre acestea se numara legaturile cu Kenya, iar legatura prin Tororo spre Nairobi si Mombasa pe coasta este deosebit de importanta.

 
     
 
 
 
     
  
 

Uganda link-uri utile | Informatii utile Uganda