Harta Egipt | Poze Egipt | Informatii utile Egipt

Harta Egipt | Informatii utile Egipt | Date generale Egipt | Poze si imagini Egipt
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Egipt

 
 

Harta Egipt

Harta Egipt | Poze Egipt | Informatii utile Egipt
 
     

 
 

Suprafata: 1.001.449 km2

Asezarea geografica: 22? - 31?35" N, 25? - 35?40" E

Populatia: 58.820.000 locuitori

Densitatea populatiei: 51 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Cairo 14.000.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: garu, faina, lemn, autovehicule

Produse exportate: petrol brut, bumbac si fire de bumbac, textile din bumbac, portocale si orez

Moneda oficiala: lira egipteana ( 1 lira = 100 piastres)

Produsul intern brut: 60.500.000.000. dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Peste 90% din suprafata este desert. Delta Nilului se largeste pana la aproximativ 250 km. Desertul de Vest este un podis jos cu o inaltime medie de 200 m. Este stancos, dar exista fasii de dune de nisip. Depresiunile Qattara, Farafra si Dakhla au devenit oaze. Desertul de Est este strabatut de numeroase vai uscate si vai de rauri secate. Desertul de Est se inalta spre Muntii Marea Rosie, cu un maxim de 2.187 m la Gebel Shayib el Banat. Peninsula Sinai din nord este un podis de calcar iar sudul Sinaiului este muntos, incluzand cel mai inalt varf al Egiptului de 2.637 m in Gebel Katherina.

Clima
Egiptul este una dintre cele mai calde tari din lume. In cea mai mare parte clima este de desert. De-a lungul costei de nord cad 10-20 cm de precipitatii anual,dar in alte locuri totalul este de 2,5-5 cm. In unele locuri nu ploua timp de una an, si cand ploua este doar o ploaie scurta. La Alexandria temperatura medie este de 15?C in ianuarie si 26?C in iulie, cantitatea totala de precipitatii 1,8 cm pe an. Cifrele pentru Aswan sunt 16?C, 34?C si 0 cm.

Irigarea
Irigatia este vitala. Nilul este principala sursa de apa. Barajul din Aswan a fost terminat in 1970 si garanteaza o irigatie perena. Datorita barajului nu mai exista inundatii pe cursul raului, care demult fluctua cu pana la 4 m la Cairo, este aproape constant. Un plus de 500.000ha de pamant pot fi acum irigate. Pe langa irigatia la scara larga, exista cateva mecanisme de ridicare a apei la scara mica, precum roata de apa.

Transportul
Reteaua de drumuri este de 90.000 km, din care 16.191 km sunt pavati. Exista 5.643 km de cale ferata. Cairo este punctul central al transportului rutier si pe cale ferata. Ambarcatiunile mici au ca ruta Nilul si transportul naval intern este important in delta. Canalul de Suez, lung de 173 km, a fost deschis in 1869 si primeste peste 17.000 de nave anual.In 1975 a fost adancit cu 22 m largit cu 415 m .

Mineritul
Se produc peste un milion de tone de fosfati, 2 milioane de tone de minereuri de fier, si cantitati mici de mangan, crom, molibden si uraniu. Fosfatii sunt exploatati in Desertul de Est si de-a lungul coastei Marii Rosii langa Safaga. Fierul se obtine in apropiere de Aswan si in oaza Bahariya.

Petrolul si gazul
Productia de petrol este de 44 milioane de tone pe an, in principal de pe terenuri di dreptul Golfului Suez. Rafinarii sunt la Suez si Alexandria si exista o conducta intre Suez si Alexandria. Productia de gaze naturale este in total de 160 de mii de terajouli. 54% din energia electrica este produsa la termocentrale, restul la hidrocentrale. Egiptul este independent in privinta alimentarii cu energie.

Orasele
99% din populatie locuieste in valea Nilului si in regiunea de delta. 49% din populatie traieste in regiuni urbane.Cairo, acum cel mai mare oras din Africa, este centrul administrativ si financiar si un important oras industrial. Alexandria (5.000.000 locuitori), fondata de Alexandru cel Mare in 332 I.Hr a fost capitala timp de 1.000 de ani si ruinele farului sau vestit, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, pot fi vazute si astazi. In prezent este un important centru industrial si port.

Agricultura
Peste 455 din forta de munca lucreaza in agricultura, desi doar 6% din suprafata tarii poate fi folosita in acest scop. Principala planta pentru comert este bumbacul, dar se cultiva si trestie de zahar, porumb, orez, garu, fasole, cartofi, berseem (trifoi egiptean), portocale si curmale. Lanurile de orez sunt in principal in delta, iar in valea Nilului sunt importante graul si porumbul. Septelul este important si pe Lacul Nasser exista acum o industrie a pescuitului.

Industria
Industria manufacturiera, bine dezvoltata la Cairo si in nord, a avut o perioada de avant dupa terminarea barajului de la Aswan. Principalele grupuri sunt textilele (bumbac, lana , matase si fibre sintetice) prelucrarea alimentelor (morarit, rafinarea zaharului si conservarea fructelor si a legumelor), produsele chimice, titeiul, cimentul si constructiile. Principalele zone industriale sunt in jurul orasului Cairo, partile nordice ale deltei Nilului la Alexandria si Kafr el Dauwar si zona Canalului Suez, care este o zona industriala fara impozite. Turismul este o industrie in crestere, in special la Cairo si de-a lungul Nilului.

 
     
 
 
 
     
  
 

Egipt link-uri utile | Informatii utile Egipt