Harta Algeria | Poze Algeria | Informatii utile Algeria

Harta Algeria | Informatii utile Algeria | Date generale Algeria | Poze si imagini Algeria
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Algeria

 
 

Harta Algeria

Harta Algeria | Poze Algeria | Informatii utile Algeria
 
     

 
 

Suprafata: 2.381.741 km 2

Asezarea geografica: 19? - 27?6" N, 8?45" V - 12? E

Populatia: 28.580.000 locuitori

Densitatea populatiei: 9 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Alger, 3.250.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse imporatate: minerale, cereale, produse chimice

Produse exportate: petrol brut, gaz, curmale

Moneda oficiala: dinar (1 dinar = 100 centimes)

Produsul intern brut: 45 miliarde dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Muntii Atlasului se intind in spatele depresiunilor de coasta, dupa care pajistile Podisului Chott spre est si Sahara, 2.000.000 km2 de desert strabatuti de lantul muntos Ahaggar, care include Varful Tahat (2.918 m), cel mai inalt munte din Algeria.

Clima
In sud practic nu ploua iar vara temperaturile sunt inalte. Regiunea nordica de coasta are clima mediteraneana. Precipitatiile in munti sunt pana la 800 mm si varfurile inalte sunt acoperite cu zapada. Temperatura medie la Alger este de 12?C in ianuarie si 26?C in iulie, iar precipitatiile de 75 cm. Cifrele pentru Ain Salah, in interior, sunt 14?C, 37?C si 17 mm.

Agricultura
25% din forta de munca lucreaza in agricultura, dar se cultiva numai 3% din suprafata. Algeria isi produce circa 70% din necesarul de alimente. Se cultiva struguri,garu, orz, cartofi, portocale, rosii, masline si curmale pe campiile de coasta si vaile de munte. Versantii muntilor si pajistile din Campia Chott sunt utilizate pentru pasunat. Oazele din sud au curmali - Algeria este al doilea mare producator de curmale din Africa, dupa Egipt.

Mineritul
Se exporta petrol si gaz. Principalele terenuri petrolifere sunt Hssi Messaoud si Zarzaitine- djeleh. Rfinarii sunt la Skikda, Hassi Messaoud, Arzew si Bejaia. Exista zacaminte mari de minereu de fier, plumb, cupru, zinc si fosfati.

Industria
Principalele industrii sunt rafinarea petrolului si lichefierea gazelor naturale. Alte industrii sunt cea a cimentului, otelului, ingrasamintelor, textila, a pielii, a hartiei, a vinului, a uleiului de masline si a fainii.

Orasele
Alger este cel mai mare oras si port. Oran(663.504) este al doilea oras industrial si port. Cel mai mare oras din interior este Constantine (448.578).

 
     
 
 
 
     
  
 

Algeria link-uri utile | Informatii utile Algeria