Harta Libia | Poze Libia | Informatii utile Libia

Harta Libia | Informatii utile Libia | Date generale Libia | Poze si imagini Libia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Libia

 
 

Harta Libia

Harta Libia | Poze Libia | Informatii utile Libia
 
     

 
 

Suprafata: 1.795.540 km2

Asezarea geografica: 19?-33?10" N , 9?10"-25? E

Populatia: 4.509.000 locuitori

Densitatea populatiei: 2,4 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Tripoli, 1.000.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: produse alimentare, bunuri de consum, materiale de constructii

Produse exportate: petrol brut, animale de casa, piei, ulei de masline

Moneda oficiala: dinar (1 dinar = 1000 dirhams)

Produsul intern brut: 26.244.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica populara

Caracteristici geografice
93% din suprafata Libiei este un podis desertic. Muntii Jabal al Akhdar din nord-est separa campia de coasta de interior. Campia Gefara de langa Tripoli este marginita in interior de Muntii Jabal Nafusah, la sud de care se intind podisuri stancoase precum si o suprafata imensa de nisip intre granita cu Algeria si Sabhah. In Libia este putina apa de suprafata si nu exista canale da rau permanente, dar se afla multe cursuri de apa subterana si fantani arteziene.

Clima
Regiunea de coasta are conditii mediteraneene cu putina ploaie intre octombrie-martie. Muntii sunt zonele cele mai umede ale tarii, cu pana la 60 cm pe an. Doar 150 km spre interior precipitatiile sunt sub 10 cm, iar desertul vast are ploaie putina. Temperatura medie la Tripoli este de 12?C in ianuarie si 26?C in iulie, si precipitatiile de 37,5 cm. Cifrele pentru asezarile din interior sunt14?C, 35?C si sub 5 cm de precipitatii.

Plante cultivate
1,3% din forta de munca lucreaza in agricultura, dar numai 1% din suprafata tarii este cultivata. Singurele zone adecvate sunt Campia Gefara, versantii mai josi ai Muntilor Jabal al Akhdar, coasta Peninsulei Cyrenaica si oazele din inteior.Se cultiva in principal curmale, masline, arahide si portocale, dar si cereale, migdale si cartofi. In interior se pot cultiva garu, orz si exista o suprafata intinsa de pasune. In regiunile muntoase se cultiva smochini, maslini, vita de vie si pomi fructiferi, iar in oazele din interior curmale, dar si alte fructe, cereale si legume. Libia importa 75% din necesarul de alimente.

Transportul
In Libi anu sunt cai ferate, doar 25,675 km de drumuri pavate, Principala sosea se intinde de-a lugul coastei de la Tripoli la Benghazi, cu extensii in Egipt si Tunisia. Alta ruta leaga Tripoli de Sabhah. S-au construit drumuri spre terenurile petrolifere si spre orasele oaza importante, precum Al Kufrah. Conductele sunt importante pentru transportul de petrol, gaz si apa. Este in constructie o vasta schema pentru transportul apei de la acvifere de sub Sahara la orasele de coasta. Aceasta va epuiza multe acvifere si s-ar putea sa nu fie o solutie permanenta.

Populatia si orasele
97% din locuitori au origine berbera sau araba, si exista putini greci, maltezi si alte nationalitati, precum si nomazi tebu si tuaregi in sud. 97% din populatie sunt musulmani suniti. Majotitatea libienilor locuiesc in campia de coasta, 64% in zone urbane. Tripoli este centrul administrativ, financiar, comercial si industrial. Benghazi, al doilea oras ca marime (500.000), are aeroport international. Misratah (200.000) este un port si centru comercial regional.

Pescuitul
Recolta anuala (ton, barbun si sardine) este de numai 7.000 de tone. Principalele porturi de pescuit sunt Zuwarah, Misratah si Al Khums.

Industria
Industria este slab dezvoltata inainte de descoperirea petrolului. Industriile cresc constant de la revolutia din 1969. Titeiul, prelucrarea alimentelor si produsele textile, dar si cimentul, otelul, cablurile si bunurile electrice au facut au facut cele mai mari progrese. Industria grea include un complex petrochimic la Ras Lanuf si o otelarie la Misratah. Industriile traditionale cum ar fi cea a uleiului de masline, a covoarelor, a bunurilor din piele sau a hartiei continua

Irigatia
Precipitatiile fiind insuficiente pentru agricultura,irigatia este vitala. Regiunile intensiv irigate sunt Campia Gefara, Muntii Jabal si Akhdar si regiunea Tawurgha. Unele oaze sunt legate la rezerve de apa subterana.

Animale domestice
Doar 8% din suprafata este pasune, dar aceasta a fost baza economiei inainte de descoperirea petrolului. Se exportau piei, blanuri si lana. Exista 5,7 milioane de oi, 1 milion de capre, 210.000 de vite si 26 de milioane de pasari. Nomazii cresc animale de-a lungul marginilor deserturilor. Camilele si magarii sunt animale de povara. In unele ferme de coasta s-a dezvoltat industria laptelui.

Petrolul
Descoperirea petrolului in 1957 si, mai tarziu, a gazelor naturale, a facut din Libia o tara bogata. Productia anuala de petrol,aproximativ 48 de milioane de tone , a facut din Libia al doilea cel mai mare producator de petrol din Africa, dupa Nigeria. Petrolul reprezinta peste 905 din exporturi. Principalele zone producatoare sunt la Zelten, Hofra, Sarir si Gialo, legate prin conducte la porturile Marsa el Brega, As Sidar, Ras Lanuf si Tobruk. Libia este al doilea cel mai mare producator de gaze naturale din Africa, dupa Algeria. O conducta duce gazul de la terenurile petrolifere din Marsa el Brega de-a lungul coastei la portul de export Misratah.

 
     
 
 
 
     
  
 

Libia link-uri utile | Informatii utile Libia