Harta Malawi | Poze Malawi | Informatii utile Malawi

Harta Malawi | Informatii utile Malawi | Date generale Malawi | Poze si imagini Malawi
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Malawi

 
 

Harta Malawi

Harta Malawi | Poze Malawi | Informatii utile Malawi
 
     

 
 

Suprafata: 118.484 km2

Asezarea geografica: 9?30" - 17?10" S, 32?45" - 35?50" E

Populatia: 9.700.000 locuitori

Densitatea populatiei: 79 locuitori/km2

Capitala: Lilongwe 253.973 locuitori

Cel mai mare oras: Blantyre 331.588 locuitori

Limbi oficiale: chichewa (vorbita de peste 50% din populatie) si engleza

Produse importate: piese de masini, produse alimentare, titei, produse textile, autovehicule

Produse exportate: tutun, ceai, zahar, arahide

Moneda oficiala: kwacha (1kwacha=100tambala)

Produsul intern brut: 2.222.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Malawi este o tara fara iesire la mare, cu o latime maxima de aproximativ 160 km. Este o tara a muntilor, podisurilor si vailor. Partea vestica este in principal podis, inaltandu-se la 2.600 m in Muntii Nyika din nord. Muntii Shire din sud au o inaltime medie de aproximativ 1.000 m dar ating 3.000 m in masivul Mulanje. Valea Marelui Rift traverseaza tara si este ocupata de Lacul Malawi, al treilea cel mai mare lac din Africa.

Clima
Clima variaza cu altitudinea. Depresiunile sunt foarte calduroase in anotimpul umed. Temperaturile de vara de 27?C, si iernile cu o temperatura medie de 20-21?C sunt normale. Podisurile au un climat mai placut. Anotimpul ploios este intre lunile octombrie si martie. O parte din regiunile muntoase primesc o cantitate de precipitatii de pana la 200 cm pe an, dar cantitatea normala este de aproximativ 100 cm.

Agricultura
75% din forta de munca lucreaza in agricultura, care aduce 90% din veniturile din export. 50% din suprafata sunt impadurite, cu arbusti sau terenuri impadurite deschise. Se cultiva porumb, ceai, tutun si trestie de zahar. Tutunul este principala planta de comert si Malawi este al doilea mare producator din Africa, dupa Zimbabwe. Plantatiile de ceai sunt importante. Principala planta de subzistenta este porumbul; pentru hrana se mai cultiva fasole, arahide, manioc, mei si orez pe malul lacului. Musca tete este o problema pentru cele un milion de vite. Exista si oi, porci si capre. Padurile aduc un venit din cherestea, iar Lacul Malawi este o sursa de pesti.

Energia si industria
Exista fabrici de prelucrare a ceaiului, tutunului si zaharului; fabrici de lemn, de ciment si cateva fabrici de bunuri de consum. Retelele hidroelectrice produc 79% din energia electrica, in principal la Cascadele Tedzani si Nkula. Exista termocentrale la Blantyre si Lilongwe.

Orasele si transportul
Lilongwe a inlocuit capitala Zomba in 1975. Blantyre este cel mai important centru, cu legaturi de cale ferata spre Beira si Nacala in Mozambic. Exista 18.845 km de drumuri. Lacul Malawi si Raul Shire sunt importante rute interioare.

 
     
 
 
 
     
  
 

Malawi link-uri utile | Informatii utile Malawi