Harta Mozambic | Poze Mozambic | Informatii utile Mozambic

Harta Mozambic | Informatii utile Mozambic | Date generale Mozambic | Poze si imagini Mozambic
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Mozambic

 
 

Harta Mozambic

Harta Mozambic | Poze Mozambic | Informatii utile Mozambic
 
     

 
 

Suprafata: 799.380 km2

Asezarea geografica: 10?30" - 26?50" S, 30?15" - 40?45" E

Populatia: 16.110.000 locuitori

Densitatea populatiei: 18 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Maputo 2.000.000 locuitori

Limba oficiala: portugheza

Produse importate: piese de masini, utilaje agricole, imbracaminte, alimente, fier si otel, titei

Produse exportate: crevete, anacard, copra, ceai, bumbac, zahar, sisal

Moneda oficiala: metical (1 metical=100 centavos)

Produsul intern brut: 1.288.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Mozambicul este impartit in doua de Raul Zambezi. La nord de rau este o campie de coasta cu un podis de 800-1000 m, ocupand mare parte din interior, si munti mai inalti de-a lungul granitei cu Malawi. La sud de Zambezi este o depresiune cu litoral de mangrove pe alocuri. Interiorul este in cea mai mare parte de mica inaltime, cu cateva regiuni muntoase ce includ Varful Binga (2.436 m), cel mai inalt varf din tara.

Clima
Regiunea de depresiune ramane calda si umeda aproape tot anul, terenurile inalte sunt destul de calde, chiar si iarna. Curentul cald Mozambic de-a lungul coastei ajuta la furnizarea aerului cald tot anul. Precipitatiile cad in principal vara. Pe coasta de sud intre Beira si Maputo, totalul este de 100-150 cm pe an. Maputo are temperaturi de 26?C in ianuarie si 18?C in iulie, si precipitatii de 75 cm in principal intre noiembrie si martie. Vegetatia este in principal de savana, cu paduri tropicale in partea mai umeda de nord-vest.

Agricultura
Peste 80% din forta de munca lucreaza in agricultura. Doar 4% din suprafata tarii se cultiva, iar 56% sunt pasuni. Agricultura este de subzistenta, cultivandu-se porumb, sorg, cartofi, igname, manioc, arahide si banane. Pentru comert se cultiva bumbac, anacard, zahar, ceai, copra, sisal si orez. Raurile Zambezi si Limpopo sunt utilizate pentru irigatii. Se cresc peste un milion de vite, si un numar mic de capre, oi si porci.

Mineralele si industria
Exista minereuri de fier, cupru, diamante, carbune, bauxita, aur si titaniu, deja in exploatare.Exista retele hidroelectrice, care asigura 80% din energia electrica, in principal prin proiectul masiv Cabora Bassa. Industria este bazata pe produse locale precum zaharul, bumbacul, copra, anacardul si cheresteaua. Exista fabrici de sticla si de ciment, precum si uzine chimice. Pescuitul principal este cel al crevetelor, care aduce peste 40% din veniturile din export.

Orasele si tarnsportul
Maputo, sub denumirea veche Lourenco Marques, centrul administrativ este principalul port, centru industrial si oras turistic. Beira (299.300 locuitori), al doilea oras ca marime, este un port important si singurul alt centru industrial. Nampula (202.600 locuitori) este al treilea oras ca marime. Nacala si Quelimane sunt porturi importante in nord. Exista 3.131 km de cale ferata si 28.000 km de drumuri, din care 5.000 km pavate. Majoritatea rutelor sunt intre est-vest, dar se prevede un traseu nord-sud. Sistemul de cale ferata are legaturi cu Africa de Sud, Swaziland, Zimbabwe si Malawi. Cei 3.750 km de cale navigabila sunt importanti.

 
     
 
 
 
     
  
 

Mozambic link-uri utile | Informatii utile Mozambic