Harta Lesotho | Poze Lesotho | Informatii utile Lesotho

Harta Lesotho | Informatii utile Lesotho | Date generale Lesotho | Poze si imagini Lesotho
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Lesotho

 
 

Harta Lesotho

Harta Lesotho | Poze Lesotho | Informatii utile Lesotho
 
     

 
 

Suprafata: 30.350 km2

Populatia: 1.890.000 locuitori

Densitatea populatiei: 60,1 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Maseru 367.000 locuitori

Limbi vorbite: sesotho si engleza

Produse importate: produse alimentare, piese de masini si utilaje de transport

Produse exportate: lana, mohair, vite, piei

Moneda oficiala: loti (1 loti=100 lisente)

Produsul intern brut: 300.000.000 dolari SUA

Forma de stat: monarhie

Populatia
Peste 99% sunt sotho, cu un numar mic de alte triburi, europeni si asiatici. 19% din populatie figureaza in regiunile urbane. Multi dintre barbatii lucratori sunt angajati in Republica Africa de Sud, iar veniturile lor contrabalanseaza dezechilibrul nefavorabil din comert.

Caracteristici geografice
Lesotho este un teritoriu fara iesire la mare si complet inconjurat de Africa de Sud. Doua treimi din suprafata tarii sunt muntoase, atingand pana la 3.482 m la Thabana- Ntlenyana in Lantul Muntos Drakensberg de-a lungul granitelor sudice si estice. Principala zona de depresiune se gaseste in valea Raului Caledon, in vest. Aceasta este o fasie fertila lata de 50 km aflata la aproximativ 1.500 m peste nivelul marii, cuprinzand cel mai bun teren agricol si cele mai multe asezari. Clima variaza, dar este umeda peste tot (75-100 cm), in special intre lunile octombrie si aprilie, iar temperaturile sunt in jur de 15?C in iulie si 25?C in ianuarie in depresiuni.

Economia
86% din forta de munca figureaza in agricultura, dar contribuie cu doar 20% la PIB. Solurile sunt in general sarace si eroziunea solului este o problema grava. 10% din suprafata tarii se utilizeaza pentru cultivarea plantelor si 60% sunt pasuni pentru oi, capre si vite. Principalele plante cultivate sunt porumbul, graul, legumele cu pastai si sorgul. Se efectueaza forari pentru petrol, dar diamante nu se mai extrag. Alimentarea cu energie electrica este asigurata de Africa de Sud. Organizatia pentru Dezvoltare Nationala ajuta la crearea industriilor si se dezvolta in prezent o retea hidrografica in munti pentru hidrocentrale si pentru a asigura apa pentru zona industriala Vaal din Africa de Sud. Turismul este dezvoltat si s-a fondat un parc national la Sehlabathebe in Muntii Maluti.

 
     
 
 
 
     
  
 

Lesotho link-uri utile | Informatii utile Lesotho