Harta Angola | Poze Angola | Informatii utile Angola

Harta Angola | Informatii utile Angola | Date generale Angola | Poze si imagini Angola
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Angola

 
 

Harta Angola

Harta Angola | Poze Angola | Informatii utile Angola
 
     

 
 

Suprafata: 1.246.700 km2

Populatia: 11.500.000 locuitori

Densitatea populatiei: 9 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Luanda 2.250.000 locuitori

Limba oficiala: portugheza

Produse importate: piese de masini, fier si otel, alimente, produse textile, bunuri de uz militar

Produse exporatate: cafea, sisal, peste, diamante, petrol brut

Moneda oficiala: kwanza (1kwanza=100lwei)

Produsul intern brut: 2.701.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Cei 1.600 km de litoral al Atlanticului sunt inconjurati de depresiuni. Interiorul este in cea mai mare parte podis, Planalto Central, cu o inaltime medie de 1.000-1.400 m. Cel mai lung rau din Angola este Cuanza, de 960 km, curgand din podis in Oceanul Atlantic. Cabinda este o enclava separata de restul tarii de Zair. Cea mai mare parte a Angolei are un singur anotimp umed intre octombrie si martie si un anotimp secetos lung. Precipitatiile insumeaza 100-150 cm pe an. Temperaturile sunt reduse in podis, iar Huambo, la 1.700 m are temperatura medie de 20?C in ianuarie si 16?C in iulie. Depresiunile de coasta sunt afectate de curentul rece Benguela, iar la sud de Luanda sunt conditii de desert. Temperatura medie la Luanda este de 25?C in ianuarie si 21?C in iulie, cu precipitatii de 30 cm.

Industria si mineritul
Aproximativ 15% din forta de munca lucreaza in industrie, bazata pe minerit, ciment, constructii, prelucrarea pestilor, alimentelor, produsele textile, fabricarea berii si tutunului. Luanda, Lobito si Benguela sunt centre industriale importante, dar Lubango si Malange, in interior, se dezvolta rapid. Hidrocentralele de-a lungul raurilor Cuanza, Catumbela si Cunene produc 67% din energia electrica. Petrolul este principalul aducator de venituri al tarii, impreuna cu diamantele aducand peste 90% din exporturi. Se produc anual aproximativ 22 de milioane de tone, in principal pe terenuri marine. Diamantele se extrag in nord-est. Exista zacaminte de sare, minereuri de fier, cupru, fosfati, aur, bauxita si uraniu.

Agricultura
70% din populatie lucreaza in agricultura, sub 3% din suprafata este cultivata, in special pentru subzistenta, 23% din suprafata sunt pasuni. Se cultiva in principal manioc, porumb, cartofi dulci, mei si fasole, dar in ultimii ani razboiul a afectat productia si au fost necesare importuri. Se mai cultiva trestie de zahar, palmieri si seminte de ulei, banane si sisal de-a lungul coastei, cafeaua in nord, bumbac si tutun pe podis. Padurile acopera peste 43% din suprafata tarii si se exporta lemne de esenta tare. Exista si plantatii de lemn de esenta moale, pentru hartie. Se exporta peste proaspat, preparate din peste si ulei de peste.

 
     
 
 
 
     
  
 

Angola link-uri utile | Informatii utile Angola