Harta Zimbabwe | Poze Zimbabwe | Informatii utile Zimbabwe

Harta Zimbabwe | Informatii utile Zimbabwe | Date generale Zimbabwe | Poze si imagini Zimbabwe
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Zimbabwe

 
 

Harta Zimbabwe

Harta Zimbabwe | Poze Zimbabwe | Informatii utile Zimbabwe
 
     

 
 

Suprafata: 390.580 km2

Populatia: 11.500.000 locuitori

Densitatea populatiei: 29,1 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Harare 1.184.169 locuitori

Limba oficiala: engleza

Produse importate: piese de masini, produse petroliere, produse chimice

Produse exportate: tutun, bunuri fabricate, crom, cupru, aur, bumbac, carne de vita

Moneda oficiala: dolarul de Zimbabwe (1dolar=100centi)

Produsul intern brut: 5.800.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Aceasta este o tara fara iesire la mare, formata din podisuri si munti. Creasta High Veld ocupa 25% din suprafata totala, varful cel mai inalt este Inyangani 2.593 m. De ambele parti ale High Veld-ulu se gaseste Middle Veld, cu inaltimi intre 900-1200 m, coborand in panta spre zonele Low Veld. Principalele rauri sunt Zambezi in partea de nord si Limpopo si Sabi in partea de sud. Datorita altitudinii, conditiile de clima sunt sunt subtropicale sau chiar temperate. Cantitatea de precipitatii variaza intre 50-150 cm, ele cazand intre lunile noiembrie si martie, adesea furtuni. Cantitatea de prcipitatii la Harare este de 80 cm, iar temperaturile medii sunt de 21?C in ianuarie si 14?C in iulie.

Popoare
70% din forta de munca figureaza in agricultura; 7% din suprafata tarii se folosesc pentru cultivarea plantelor si 13% pentru pascutul animalelor. Porumbul este principala planta cultivata pentru hrana, dar se cultiva de asemenea si grau, mei, orz si soia. Tutunul este planta cultivata cea mai valoroasa, gasita in special in High Veld in apropiere de Harare. Ea aduce peste 40% din veniturile totale de exporturi. Se cultiva de asemenea si cafea, zahar, bumbac si fructe pentru comert. Exista vite, capre si numere mici de oi si porci. Vitele pentru carne sunt crescute in zonele mai secetoase. Raurile si lacurile ofera peste, iar crescatoriile de pesti se dezvolta pentru pastravi, crevete si platici.

Minereurie si industria
Aurul, cromul, azbestul, nichelul, cuprul, minereurile de fier, staniul si cobaltul sunt surse importante de venituri si exista multe alte zacaminte ale unei game largi de minerale. Exista de asemenea si industrie bazata pe prelucrarea produselor agricole pentru hrana, bauturi si imbracaminte. S-au construit otelarii si exista fabrici pentru produse chimice, produse din lemn si ingrasaminte. Energia electrica se obtine din centrale hidroelectrice in procent de 41% in special la Barajul Kariba, iar restul din centrale termice.

Transportul
Exista 2.745 km de cale ferata si 85.784 km de drumuri. Principala legatura de cale ferata este intre Hararae si Bulawayo, intinzandu-se spre sud peste Botswana pana in Republica Africa de Sud.

 
     
 
 
 
     
  
 

Zimbabwe link-uri utile | Informatii utile Zimbabwe