Harta Zambia | Poze Zambia | Informatii utile Zambia

Harta Zambia | Informatii utile Zambia | Date generale Zambia | Poze si imagini Zambia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Zambia

 
 

Harta Zambia

Harta Zambia | Poze Zambia | Informatii utile Zambia
 
     

 
 

Suprafata: 752.610 km2

Populatia: 8.940.000 locuitori

Densitatea populatiei: 10 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Lusaka 921.000 locuitori

Limba oficiala: engleza

Produse importate: piese de masini, alimente, produse textile, otel, produse petroliere

Produse exportate: cupru, plumb, zinc, cobalt, tutun

Moneda oficiala: kwacha (1kwacha=100ngwee)

Produsul intern brut: 1.689.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Cea mai mare parte a acestei tari fara iesire la mare este asezata pe un podis, la 1000-1400 m deasupra nivelului marii, cu varfuri si lanturi muntoase mai inalte. Raurile se scurg in cea mai mare parte spre sud in Zambezi, care curge peste Cascada Victoria si de-a lungul granitei sudice. Raul Luangwa se gaseste intr-o vale de rift lunga de peste 550 km.

Clima si vegetatia
In vaile si regiunile de depresiune clima este tropicala, dar pe podisuri temperaturile sunt mai joase si clima mai placuta. Cea mai mare parte a precipitatiilor cade intre luniile octombrie si martie. Cantitatea totala de precipitatii la Kasama este de 130 cm, iar temperaturiile medii sunt de 22?C in februarie si 17?C in iulie. Lusaka este mai secetoasa, cu 83 cm de precipitatii pe an, temperaturi medii de 22?C si 16?C. Suprafata tarii este impadurita in procent de 40% iar restul in principal savana secetoasa in partea de sud, dar cu copaci imprastiati si arbusti in partea de nord. Exista parcuri mari de vanatoare in apropiere de vaile Luangwa si Kafue.

Agricultura
70% din populatia lucratoare figureaza in agricultura, dar tot mai exista lipsa de hrana. 7% din suprafata tarii se utilizeaza pentru cultivarea plantelor si 47% pentru pasuni. Principalele plante cultivate sunt porumbul, arahidele, tutunul, trestia de zahar si bumbacul. Exista putina agricultura comerciala intre Lusaka si Livingstone, in apropierea caii ferate. Tutunul este cultivat in partea de sud-est. Vitele sunt principalele animale de casa, pe langa cateva capre, porci si oi. Guvernul ajuta la dezvoltarea si imbunatatirea agriculturii dar exista probleme grave de eroziune a solului, asociate cu seceta si defrisarile.

Minereurile si industria
Principala sursa de venit si baza economiei este extractia de cupru, dar aceasta se afla in declin datorita conditiilor pietei mondiale si a scaderii rezervelor. Zambia este al patrulea cel mai mare producator din lume, in principal din zona fasiei de cupru din Mufulira, Nchanga, Kitwe si Ndola. Zincul este a doua mare sursa de venituri din export. Zambia este al doilea furnizor de cobalt din lume, si printre alte zacaminte se numara cele de plumb, carbune, smaralde, aur, argint si uraniu. Exista industrii asociate cu produsele agricole, in special cu alimentele si tutunul. Industriile de transport, textile, produse chimice, ciment si ingrasaminte s-au dezvoltat si ele. De la hidrocentrale se obtin 89% din totalul energiei electrice, in special la Barajul Kariba pe Raul Kafue.

Transportul
Exista 2.157 km de cale ferata si 37.589 km de drumuri, din care doar 6.157 km sunt pavati. Caile navigabile interioare sunt importante de-a lungul raurilor Zambezi si Luapula, precum si pe Lacul Tanganyika, unde principalul port este Mpulungu. Zambia, ca si Zimbabwe, este extrem de dezavantajata de pozitia sa interioara.

 
     
 
 
 
     
  
 

Zambia link-uri utile | Informatii utile Zambia