Harta Afganistan | Poze Afganistan | Informatii utile Afganistan

Harta Afganistan | Informatii utile Afganistan | Date generale Afganistan | Poze si imagini Afganistan
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Afganistan

 
 

Harta Afganistan

Harta Afganistan | Poze Afganistan | Informatii utile Afganistan
 
     

 
 

Suprafata: 647.497 km2

Populatia: 20.500.000 locuitori (din care peste 2 milioane sunt nomazi)

Densitatea populatiei: 24 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Kabul 700.000 locuitori

Limbi oficiale: pushtu si dari (persana)

Produse importate: autovehicule, produse petroliere, produse textile

Produse exportate: gaze naturale, fructe si nuci, covoare

Moneda oficiala: afgani (1 afgani=100 puls)

Produsul intern brut: 3.100.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Afganistan este o tara fara iesire la mare din Asia Centrala. 75% din suprafata sunt acoperite cu munti colturosi, care se centreaza in Muntii Hindu Kush, al doilea lant muntos ca marime din lume. Multe varfuri depasesc 6.100 m. Cea mai mare parte a restului tarii contine campii aride, care flanceaza miezul muntos in nord, vest si sud. Podisul sud-vestic este in mare parte pustiu, nelocuit, majoritatea populatiei concentrandu-se in vaile fertile din jurul oraselor Kabul, Bamiyan si Jalalabad. Principalele rauri sunt Helmand si Kabul.

Clima
Afganistanul are o clima continentala, secetoasa cu patru anotimpuri distincte. Temperaturile variaza puternic in functie de anotimp si de regiune. Iernile aduc zapada, iar verile sunt calde si secetoase. Toamna este moderata. Cantitatea medie de precipitatii este de aproximativ 34 cm pe an si cade in principal primavara. Temperatura medie la Kabul este de -3C in ianuarie si 24C in august.

Populatia
Aproape toti afganii sunt musulmani, iar 80% din ei sunt sunni. Poporul pthan, cu putin peste 50% din populatie, este comunitatea etnica si lingvistica dominanta. A doua cea mai mare comunitate (20%) este cea a tadjikilor vorbitori de dari (persana). Circa 11% din populatie este turcica, in majoritate uzbeki si turcomani, care traiesc in campiile nordice ca fermieri si pastori. Aproximativ 1,3 milioane de hazara, un popor mongoloid care vorbeste in principal dari, traiesc in muntii centrali. Exista multe comunitati mai mici, dintre care cele mai importante sunt nuristanii din muntii inalti din est si baluchii din regiunea sudica de desert. Cateva mii de hindusi si sikh traiesc ca si comercianti in orase. Pana in anii 1970, Afganistanul a fost condus de o monarhie. In 1972 o lovitura de stat de extrema stanga a inlaturat monarhia si a intemeiat o republica. O alta lovitura de stat militara din 1978 a dat puterea Partidului Popular Democratic al Afganistanului (PPDA). A urmat un haos politic.
In 1979, fortele sovietice au invadat tara si a urmat un razboi de rezistenta, sprijinit de SUA. Mujaheddinii (razboinici sacri) au devenit principala fractiune politica antiguvernamentala. Desi trupele sovietice au fost retrase in 1989, diferitele fractiuni politice din interiorul Afganistanului au esuat sa se reuneasca si tara a ramas intr-o stare de instabilitate politica.

Minereuri si energie
Zacaminte bogate de gaze naturale se exploateaza in nord aproape de Shibarghan, o parte fiind exportata in Uzbekistan. Afganistanul are zacaminte considerabile de baritina, crom, cupru, aur, fier, lapislazuli, plumb, lignit (carbune moale), gaze naturale, petrol, rubine, sare, argint, talc si uraniu, dar majoritatea acestor resurse minerale bogate nu a fost inca exploatata din plin. Lemnul mai este si acum o importanta sursa de energie in unele locuri, desi cea mai mare parte a regiunilor impadurite a fost puternic defrisata.

Agricultura
Agricultura si cresterea oilor sunt principalele industrii. 57% din totalul fortei de munca lucreaza in agricultura, asigurand o treime din exporturi. 12% din suprafata tarii este cultivata si 46% folosita pentru pasuni. In general sunt doua recolte pe an, una de grau (cereala principala pentru consum), orz sau linte, cealalta de orez, mei, porumb si dal. Afganistanul este bogat in fructe, indeosebi struguri si pepeni. Tara a fost candva independenta din punct de vedere al alimentelor, dar razboiul a distrus pana la o treime din terenul arabil disponibil. Bumbacul este o importanta planta pentru comert si macii de opiu sunt foarte multi cultivati pentru traficul in pietele internationale de medicamente.

Industria
21% din forta de munca figureaza in industrie. Industriile mai vechi sunt cele care produc tesaturi din bumbac, covoare tesute de mana, tesaturi de lana, incaltaminte, mobila, rafinarea zaharului, conservarea fructelor si industria artizanala. Exploatarea gazelor naturale, a carbunilor si altor minereuri este in crestere, alaturi de fabricile de constructii, printre care si o fabrica de asamblare a autovehiculelor. Produsele chimice se obtin din gaze naturale si exista mai multe fabrici de ciment.

Orase
Kabul, situat pe Rul Kabul la o inaltime de 1.800 m, are o vechime de peste 3.000 de ani. P e aici treceau drumuri comerciale antice intre Extremul Orient si Orientul Mijlociu, si este si azi un centru comercial important. Kabul este principala piata si cel mai important centru industrial al tarii, cu industrie textila, alimentara, a mobilei si a incaltamintei. Al doilea oras ca marime este Kandahar (225.500), intemeiat la mijlocul secolului XVIII de Ahmad Shah Durrani, intemeitorul Afganistanului. Este centrul comercial si industrial din sud-vest.

Transportul
Ajutorul american de la inceputul anilor 1970 si interventia sovietica din anii 1980 au contribuit la constructia unei retele de drumuri care insumeaza 21.000 km, din care 2.800 km sunt pavate. Drumurile principale pornesc din Kabul spre celelalte orase importante si includ Tunelul Salang, construit prin Muntii Hindukus in 1964. Drumurile trec granita cu Pakistanul prin Trecatoarea Khyber, si exista drumuri de la Herat la granita cu Turkmenistan si Iran. Drumuri mai putin importante, utilizabile numai pe vreme buna, leaga aproape toate asezarile importante din tara. O retea de servicii aeriene interne leaga aproape toate provinciile. O linie ferata scurta trece granita cu Uzbekistanul si principalele rauri sunt navigate.

 
     
 
 
 
     
  
 

Afganistan link-uri utile | Informatii utile Afganistan