Harta Iran | Poze Iran | Informatii utile Iran

Harta Iran | Informatii utile Iran | Date generale Iran | Poze si imagini Iran
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Iran

 
 

Harta Iran

Harta Iran | Poze Iran | Informatii utile Iran
 
     

 
 

Suprafata: 1.648.000 km2

Populatia: 63.200.000 locuitori

Densitatea populatiei: 30 locuitori/km

Capitala si cel mai mare oras: Teheran, 6.475.527 locuitori

Limbi vorbite: farsi ( persana) este limba oficiala, vorbita de 45% din populatie, 23% vorbesc kurda si 26% limba turca. Se vorbesc de asemenea azerbaijana si araba

Produse importate: piese de masini, arme si echipament militar, produse alimentare, produse farmaceutice, autovehicule

Produse exportate: petrol brut si produse petroliere (90% din total), covoare, piei, fructe

Moneda oficiala: rial (1 rial = 100 dinari)

Produsul intern brut: 168.100.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Jumatate din suprafata Iranului se gaseste pe un podis aflat la 1.200 m inaltime. Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase: Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud-vest. Cei mai inalti munti sunt Muntii Elbus, unde Varful Demavend, un vulcan stins, se ridica la 5.780 m, cel mai inalt punct din Iran. Partile centrale si estice ale tarii sunt dominate de Desertul sarat Kavir, nelocuibil, presarat doar cu oaze. Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Caspice si ale coastei Golfului Persic.

Clima
Iranul are o clima continentala foarte variata, marcata de extreme de temperatura si de precipitatii. Veriile sunt foarte calduroase in jurul Golfului Persic, unde temperaturile de pana la 50C nu sunt neobisnuite. Spre interior, maximele zilei depasesc uneori 50C, dar temperaturile scad foarte rapid noaptea. Iernile sunt in general reci, cu exceptia zonei din jurul Marii Caspice si a Golfului Persic, temperaturile scazand sub 0C in podis. Temperatura medie la Teheran este de 30C in iulie si de 2C in ianuarie, cu o cantitate medie de precipitatii de 24 cm pe an. Abadan, din depresiunile sud-vestice, are o temperatura medie de 36C in iulie si de 12C in ianuarie, iar cantitatea medie de precipitatii este de 20 cm.

Populatia
Iranul este centrul international al islamului siit, care este religia oficiala de stat. Aproximativ 93% din iranieni sunt musulmanii siiti. Majoritatea minoritatiilor etnice, al caror procentaj se ridica la 5% incluziv kurzi, baluchi, turci si arabi, sunt musulmani sunni. Principalele religii minoritare sunt bahai, zooroastrianismul si nestorianismul crestin: impreuna aceste religii cuprind aproximativ 2% din populatie. De la detronarea sahului, in 1979, Iranul are o constitutie islamica. La fiecare patru ani se alege un presedinte si un asamblu consultativ. Toate legile trebuie sa fie scrutate pentru corectitudinea constitutionala si islamica de un Consiliu de Pazitori format din 12 membri.

Minereurile
Iranul produce aproximativ trei milioane de barili de petrol pe zi, in principal pentru export. Majoritatea terenurilor petrolifere sunt situate in provincia Khuzestan din sud-vest, si pe mare in apele Golfului Persic. Petrolul brut este exportat de pe Insula Kharg, desi multe facilitati inca nu au fost refacute dupa daunele suferite in timpul razboiului Iran-Irak (1980 - 1988). La sfarsitul razboiului, productia de petrol a Iranului functiona abea la jumatatea nivelului de care se bucura sub domnia sahului, si era vanduta la mai putin de jumatate din pret. Exista aici si aproximativ 14 milioane m3 de gaze naturale, in special in sud si in Muntii Elburs. In anii 1970 s-au dezvoltat diferite zacaminte de fier si carbuni pentru utilizarea in noua industrie a otelului si incep sa fie exploatate zacaminte mari de cromit, cupru, plumb, zinc si sare. Bafq este un important centru pentru fier, plumb si zinc; Qom produce de asemenea plumb si zinc; Kermanul este bogat in zacaminte de cupru.

Agricultura
Iranul este inca in principal agricol si 30% din forta de munca lucreaza in agricultura. Numai aproximativ 12% din suprafata tarii sunt folosite pentru culturi agricole, 27% fiind pasuni. Aproape o treime din terenul arabil este irigat, iar planta principala cultivata este graul; sunt importante orzul, bumbacul, fructele, nucile, orezul, sfecla de zahar, tutunul si legumele. Cea mai mare parte din orez si tutunul este cultivat de-a lungul depresiunilor caspice. Exista 31 milioane de oi, asigurand lana pentru industria covoarelor. Pescuitul comercial este efectuat in Golful Persic si in Marea Caspica, sursa vestitului caviar din Iran.

Industria
In afara petrolului, principalele produse industriale sunt covoarele, ingrasamintele, produsele alimentare (in special zaharul si caviarul), pielea, produsele farmaceutice, masele plastice si incaltamintea. Cea mai veche industrie a Iranului, cea textila, este centrata in Esfahan. S-au extins industriile de ciment si de constructii si se fabrica otel, piese de masini si automobile, adesea cu investitii straine. Recuperarea dupa daunele provocate de razboi si de un cutremur enorm din 1990 a fost lenta, si exista deficit de hrana, de bunuri de consum si de instalatii electrice in tara, facand dificila extinderea industriei fara ajutor strain. Devalorizarea monedei a facut importurile foarte scumpe. Exista planuri pentru a construi noi uzine petrochimice si pentru a mari cota anuala a tarii de gaze naturale exportate.

Orasele
Teheranul se afla la o inaltime de 1.200 m la poalele Muntilor Elburs. O parte din vechiul oras a supravietuit dar, pe masura ce s-a extins, orasul s-a modernizat. Teheranul este principalul centru administrativ, comercial si industrial. Meshad, al doilea oras ca marime (1.759.155 de locuitori), este centrul comercial al nord-estului si are legaturi cu Turkmenistan si Afganistan. Esfahanul (1.127.030 locuitori) este un centru industrial important.

Transportul
Soseaua principala se intinde de la granita cu Turcia pana in Afganistan. Exista 136.372 km de drumuri, plus inca 40.066 km de retele de cale ferata, care leaga Teheranul cu Abadan, Meshan, Esfahan si Tabriz. Pe Shatt al Arab sunt cai navigabile interioare importante, dar acestea au fost inchise din cauza razboaielor recente. Principalele porturi la ocean sunt Khorramshahr, Bandar-e-Abbas, Bandar-e-Khomeyni si Bushehr.

 
     
 
 
 
     
  
 

Iran link-uri utile | Informatii utile Iran