Harta Irak | Poze Irak | Informatii utile Irak

Harta Irak | Informatii utile Irak | Date generale Irak | Poze si imagini Irak
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Irak

 
 

Harta Irak

Harta Irak | Poze Irak | Informatii utile Irak
 
     

 
 

Suprafata: 434.924 km2

Asezarea geografica: 29 - 3720" N , 3845 - 4830" E

Populatia: 19.410.000 locuitori

Densitatea populatiei: 44,7 locuitori/km

Capitala si cel mai mare oras: Bagdad, 3.326.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: produse fabricate, piese de masini, bunuri de consum, alimente

Produse exportate: petrol brut, curmale, lana, piei si bumbac

Moneda oficiala: dinar irakian (1 dinar = 1001 fils)

Produsul intern brut: 41.537.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Orasele
Bagdadul este situat pe Raul Tigru la 550 km spre interior de la Golful Persic. Oras stravechi din Mesopotamia, a suferit de inundatii frecvente in trecut, acum fiind protejat de barajul Samarra. Bagdadul are industrii variate, dar Basra (1.540.000) este principalul oras industrial si cel mai important port, la 112 km spre interior de la Golful Persic, pe malul stang al Shatt al Arab. Mosul(1.220.000) este centrul regional al nordului. 79% din populatie sunt arabi si 16% kurzi. Islamul este religia oficiala, cu 60-66% siiti si circa 35% sunni. Grupul minoritar, sunni, au detinut dintotdeauna puterea politica.

Clima
Verile sunt calde si secetoase, cu rafale ocazionale de vanturi arzatoare, prafuite din nord-vest, numite Shamal. Partea nordica muntoasa este mai rece. Cantitatea anuala de precipitatii este sub 25 cm. Temperatura medie la Bagdad este de 10C in ianuarie si 34C in iulie, iar cantitatea de precipitatii este de 14 cm pe an. Cifrele pentru Basra sunt 13C si 33C, cu 19 cm de precipitatii.

Minereurile
Irakul a fost unul dintre cei mai mari furnizori de titei din lume inainte de razboiul din 1991 Multe dintre cele mai mari terenuri petrolifere sunt in regiunea Kirkuk. Exista zacaminte de gaze naturale, minereuri de fier, cromit, cupru, plumb si alte minereuri.

Agricultura
23% din populatie lucreaza in agricultura, dar numai 12% din suprafat este cultivata si alte 9% sunt pasuni. nord-estul este destul de ploios pentru grau, orz, fructe si tutun, dar cea mai mare parte a tarii depinde de irigatii.Se cultiva in principal orez, orz, porumb si bumbac, dar curmalele sunt cea mai mare sursa de venit.Inainte de razboi Irakul a fost un important furnizor de curmale al lumii. Este raspandita cresterea animalelor, cu peste 8 milioane de oi, 1,5 milioane de vite si 1,4 milioane de capre. Lna oilor este importanta pentru export.

Caracteristci geografice
In partea de nord-est, muntii de la Kuhe Haji Ebrahim, de-a lungul granitei cu Iran sub forma Poalelor Muntilor Zagros, din care multi afluenti ai Tigrului curg spre vest. Centrul Irakului este desert depresionar. La sud de Bagdad campia este joasa, plana si aluvionara.

Industria
Industriile sunt nationalizate, dar dezvoltarea a fost limitata, exceptand cea a armamentelor. S-au alocat fonduri pentru proiecte care utilizeaza materii prime locale. In special titei, textile, materiale de constructii si alimente. Ambalarea curmalelor a fost importanta multi ani. Dezvoltarile recente au fost martore la cresterea bunurilor electrice si de consum.

 
     
 
 
 
     
  
 

Irak link-uri utile | Informatii utile Irak