Harta Arabia Saudita | Poze Arabia Saudita | Informatii utile Arabia Saudita

Harta Arabia Saudita | Informatii utile Arabia Saudita | Date generale Arabia Saudita | Poze si imagini Arabia Saudita
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Arabia Saudita

 
 

Harta Arabia Saudita

Harta Arabia Saudita | Poze Arabia Saudita | Informatii utile Arabia Saudita
 
     

 
 

Suprafata: 2.149.640 km

Asezarea geografica: 16 - 3210" N , 3430" - 56 E

Populatia: 16.929.294 locuitori

Densitatea populatiei: 7 locuitori/km

Capitala regala si cel mai mare oras: Ar Riyadh, 2.000.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: piese e masini, autovehicule, utilaje de constructii, produse alimentare

Produse exportate: petrol brut, produse petroliere

Moneda oficiala: riyal (1 riyal = 100 halala)

Produsul intern brut: 120.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: regat

Caracteristici geografice
Arabia Saudita ocupa 80% din Peninsula Arabia si este in cea mai mare parte un podis care coboara in panta inspre nord si est. Exista o campie ingusta de coasta,, Tihamah, langa Marea Rosie. In interior sunt munti abrupti, care ating 2.500 m in Muntii Asir. Desertul central inalt, Nejd, se intinde pana la marele Desert Rub si Khali din sud. Peste 95% din tara este desert. Nu exista paraie permanente. Apa freatica abundenta sustine numeroase oaze si izvoare.

Clima
Cantitatea de precipitatii este de obicei sub 20 cm. Zonele muntoase sunt mai umede, pe alocuri cu peste 40 cm. In regiunile sudice musonul de sud-vest aduce ploi ocazionale. In regiunile muntoase uneori ninge iarna si se poate instala inghetul in regiunile mai inalte. In cea mai mare parte a tarii temperaturile sunt foarte inalte, cu o umiditate de peste 90% pe coaste. Temperatura medie la Jidda este de 24C in ianuarie si 30C in iulie, cantitatea de precipitatii 6 cm pe an. Cifrele pentru Ar Riyadh sunt 14C, 34C si 8 cm.

Transportul
ansportulExista 1.000 km de cale ferata si 123.365 km de drumuri, din care 34.837 km pavate. Ar Riyadh este legat de coaste, de Yemen,Kuwait si de Iordania. Principalele porturi sunt Jidda, Jizan si Yanbu al Bahr pe Marea Rosie, si Damman si Ras Tannurah in Golful Persic.

Orasele
Ar Riyadh este capitala administrativa, dar are si regiuni industriale care produc o gama larga de produse, precum macinarea graului, rafinarea zaharului, ingrasaminte si asamblare de autovehicule. La Jidda sunt ministerele si ambasadele si este capitala diplomatica. Este un oras antic dezvoltat intr-un punct important spre traseul spre Macca. Este si un centru industrial, cu rafinarie de petrol, fabrica de ciment si o otelarie. Mecca, al treilea oras ca marime (366.801 locuitori) este orasul natal a lui Mahomed si este un oras - oaza din Muntii Sirat. Este vizitat de 1,5 milioane de pelerini anual. Medina (198.186) unde a guvernat si a murit Mahomed, este alt centru important.

Agricultura
Mai putin de 1% din suprafata tarii este cultivata, in principal in regiunile mai umede din sud-vest. 40% este pentru pasunat si 16% din populatie lucreaza in agricultura. Arabia Saudita este independenta deoarece in ceea ce priveste curmalele si graul , dar exista planuri mari pentru irigatii si desalinizare, si sunt in dezvoltare scheme hidroponice. Anual se cultiva jumatate milion de tone de curmale, 2 milioane tonde de garu, precum fructe si legume. Se cresc peste 3 milioane oi, 2,4 milioane de capre, 530.000 de vite si 165.000 de camile. Se practica si pescuitul, dar sunt necesare importuri mari de alimente.

Mineritul si industria
Arabia Saudita este al treiilea producator si cel mai mare exportator de petrol din lume. Titeiul aduce aproximativ 80% din venitul national. Principalele regiuni producatoare sunt langa Dhahran si spre nord la Safaniya. Exporturile ies prin statiile de pompare finala din Ras. Tannurah sau prin conducte spre Bahrain, Jidda sau Iordania. Exista mari industrii petrochimice. Alte dezvoltari industriale cuprind otelarii, fabrici de constructii, ingrasaminte, alimente, bauturi alcoolice, produse farmaceutice si mase plastice. Alte zacaminte includ aur, minereuri de fier, cupru, fosfati si bauxita.

 
     
 
 
 
     
  
 

Arabia Saudita link-uri utile | Informatii utile Arabia Saudita