Harta Yemen | Poze Yemen | Informatii utile Yemen

Harta Yemen | Informatii utile Yemen | Date generale Yemen | Poze si imagini Yemen
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Yemen

 
 

Harta Yemen

Harta Yemen | Poze Yemen | Informatii utile Yemen
 
     

 
 

Suprafata: 527.969 km

Populatia: 12.302.000 locuitori

Densitatea populatiei: 22 locuitori

Capitala: Sanaa 500.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: titei, animale de casa, produse textile si alimentare

Produse exportate: bumbac, pesti, cafea, piei

Moneda oficiala: dinarul de Yemen (1 dinar = 1.000 fils) si ryalul (1 ryal = 100 fils) sunt monede oficiale. Dinarul e pe cale de desfiintare.

Caracteristici geografice
La est de Aden este o depresiune de coasta urmata de munti care se inalta la peste 2000 m, cu un podis intins spre interior. La nord de Aden este campia de coasta Tihamah, dar spre interior muntii se inalta abrupt si varfurile inalte ating 3760m spre nord in Jabbal Shu"aib langa Sanaa. Cateva rauri se varsa spre interior prin acesti munti, dar toate se evapora in Desertul Rub Al Khali.

Clima
Depresiunile de coasta sunt calde si secetoase. Spre interior reginile muntoase sunt mai racoroase si mai umede, in special muntii in care precipitatiie ating 100 cm intre martie-septembrie. In interior temperaturile de vara depasesc 50C. L a Aden media este de 25C in ianuarie si 35C in iulie, cantitatea totala de precipitatii 23 cm pe an. Cifrele pentru Sanaa sunt de 14C, 21C si 50 cm.

Minereurile si industria
Sarea se extrage in nord-est, si langa As Salif pe coasta de vest, exista zacaminte de carbuni, fier, sulf, uraniu, aur si argint. Petolul se extrage langa granita dintre foste state Yemen. Exista industrii de prelucrare a pestelui, de constructii si reparatii navale si de textile langa Aden. Sanaa are fabrici de textile. Conservarea pestelui are loc la Al Hudaydah. Aden (270.000) este principalul oras industrial si centru al traficului rutier.

Agricultura
50% din forta de munca figureaza in agricultura. Se cultiva bumbac de buna calitate, cafea si tutun. Meiul, sorgul si susanul sunt principalele plante cultivate. Curmalele si tutunul sunt cultivate pentru comer iar cerealele fructele si legumele pentru hrana. Se cresc oi, capre si vite. Principalele porturi sunt Aden si Al Mukalla.

 
     
 
 
 
     
  
 

Yemen link-uri utile | Informatii utile Yemen