Harta Iordania | Poze Iordania | Informatii utile Iordania

Harta Iordania | Informatii utile Iordania | Date generale Iordania | Poze si imagini Iordania
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Iordania

 
 

Harta Iordania

Harta Iordania | Poze Iordania | Informatii utile Iordania
 
     

 
 

Suprafata: 97.740 km2, din care 6.644 km2 este Cisiordania, ocupat de Israel de la ostilitatile din iunie 1967

Asezarea geografica: 2930"-3325" N , 3455"-39 E

Populatia: 4.950.000 locuitori

Densitatea populatiei: 53,2 locuitori/km2, Malul de Vest ( Cisiordania) 164; Malul de Est 32

Capitala si cel mai mare oras: Amman, 1.300.042 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: piese de masini, produse textile, autovehicule, petrol brut

Produse exporate: fosfati, produse chimice, fructe si legume, animale de casa

Moneda oficiala: dinar (1 dinar = 100 fils)

Produsul intern brut: 3.257.000.000 dolari SUA

Forma de stat: regat

Caracteristici geografice
Cisiordania contine dealuri de calcar care se inalta la aproximativ 900 m. Spre est se intinde valea raului Iordan, lunga de 250 km si parte a Vaii Great Rift. Raul Iordan curge spre sud in Marea Moarta, situata la 394 m sub nivelul marii. Nu exista o iesire din Marea Moarta, dar valea riftului continua pana in Golful Aqaba, unde Iordania are o coasta de 20 km. Cei mai inalti munti se gasesc in sud, atingand 1.754 m in Jebel Ram, dar Jebel Um ed Daraj atinge 1.247 m in extrema nordica. Dincolo de munti terenul coboara in panta spre desertul stancos care ocupa trei sferturi din suprafata tarii.

Clima
Conditiile sunt mediteranene in vest si desertice in est, cantitatea de precipitatii scazand spre interior. 90% din suprafata tarii este desert, cu mai putin de 20 cm de precipitatii pe an si doar2,5-5 cm in unele locuri. Muntii sunt mai umezi, primind precipitatii din depresiuni mediteraneene. Temperatura medie la Amman este de 8C in ianuarie si 25C in iulie, precipitatiile fiind de 27 cm.

Orasele
Amman este principalul centru de prelucrare, cu peste 50% din industria nationala. Este centrul comunicatiilor si a devenit un important centru bancar regional. Zarqa (392.220), al doilea oras ca marime, si Irbid (271.000), al treilea, sunt ambele in nord. Aqaba, in sud, este singurul port.

Transportul
Exista 1.154 km de cale ferata si 6.856 km drumuri. Linia Aeriana Regala a Iordaniei asigura servicii internationale prin aeroporturile Amman si Aqaba. Amman are legaturi rutiere cu Aquaba, spre vest cu Ierusalim si spre nord cu Damasc. O cale ferata trece din Siria prin Amman spre sud la Naqb Ishtar, si o extenie spre Aqaba.

Mineritul
Fosfatii sunt cele mai importante minerale si produse exportate. Peste 4 milioane de tone se extrag anual. Al doilea minereu important este potasiul din Marea Moarta ( peste 1 milion de tone). Exista zacaminte mici de cupru minereuri de fier si nichel, si se exploteaza putina marmura si argila. Petrolul importat prin conducta din Arabia Saudita, este rafinat la Zaraqa. Gazele naturale sunt exploatate in nord-est din 1989, utilizate in termocentrale.

Agricultura
Iordanu de Est este in cea mai mare parte desert si regiunea sudica este semiarida. Doar 4% din suprafata este teren arabil si 8% sunt pasuni. Agricultura este importanta, angajand 20% din populatie. Se cultiva in principal rosii, masline, tutun, citrice si grau. Exista peste 1 milion de oi, 450.000 de capre, 330.000 de vite si 140.000 de camile. Unele dintre aceste animale sunt si acum crescute de poporul nomad bedu (beduinii). Eroziunea solului este o problema si exista putine zone irigate. Cel mai bun teren pentru fructe si legume este in regiunea Malului de Vest, dar sunt productive si Valea Iordanului si dealurile din jur. In regiunea desertica de sud exista mai multe ferme mari care utilizeaza apa pompata din acvifere adanci. Pescuitul pe Raurile Iordan si Yamuk si in Golful Aqaba, este o alta sursa de hrana.

Industria
Marile industrii sunt asociate cu fosfati, potasuri, rafinarea petrolului si cimentul, dar exista si industrii prelucratoare usoare. Rafinaria de la Zaraqa satisface cererea locala de petrol si energie electrica. Alta centrala electrica importanta este la Amman si 99% din electricitate se obtine din energia termica. S-au dezvoltat multe industrii mici- fructe si legume conservate, tigarete, ulei de masline si sapun. Industria turistica, garv afectata de pierderea Cisiordaniei si a multor asezari biblice vestite, se afla in dezvoltare. Se afla in plan noi statiuni de coasta la Aqaba pe granita cu Israel.

Populatia
98% din populatie sunt arabi si peste 80% musulmani Sunni. Conflictul arabo-israelian a creat mari probleme iar in 1948, si din nou in 1967, multi refugiati palestinieni au fugit in Iordania. Exista aproximativ 1 milion de refugiati care traiesc in Iordania, din care 200.000 traiesc in campusuri facute de Natiunile Unite. Gama de culturi si religii se adauga la problema refugiatilor. Exista de asemenea si 300.000 de membri palestinieni independenti ai comunitatii Iordaniei de Est.

 
     
 
 
 
     
  
 

Iordania link-uri utile | Informatii utile Iordania