Harta Liban | Poze Liban | Informatii utile Liban

Harta Liban | Informatii utile Liban | Date generale Liban | Poze si imagini Liban
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Liban

 
 

Harta Liban

Harta Liban | Poze Liban | Informatii utile Liban
 
     

 
 

Suprafata: 10.400 km

Populatia: 2.745.802 locuitori

Densitatea populatiei: 317 locuitori/km

Capitala si cel mai mare oras: Beirut 702.000 locuitori

Limba oficiala: araba, sunt raspandite franceza si engleza

Produse importate: piese de masini, instalatii electrice, produse textile, aur, produse din legume

Produse exportate: fructe, legume, oua, produse textile, aur, mobila, vin, tutun

Moneda oficiala: lira libaneza: (1 lira = 100 piastri)

Produsul intern brut: 10,8 miliarde dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Libanul este muntos. Depresiunea coastei Marii Mediterane este urmata de un lant muntos orientat nord-sud, care ocupa 30% din suprafata tarii si atinge 3.088 m in Qornet es Souda. Raul Oronte curge de langa Ba"albek spre nord in Siria si Litani curge spre sud in Marea Mediterana. Celelalte rauri sunt sezoniere, torente iarna dar inexistente in lunile de vara.

Clima
Conditiile variaza cu inaltimea. Regiunea de coasta este blanda iarna dar unii munti sunt inzapeziti. Interiorul este foarte secetos, dar nu desertic. La Beirut media este de 14C in ianuarie si 27C in iulie, cu precipitatii de 90 cm, in mare parte intre noiembrie-martie. Precipitatiile din vest sunt suficiente doar pentru cresterea padurilor.

Mineritul si energia
Se exploateaza mici zacaminte de minereuri de fier, sare, cupru, fosfati si calcar. Sarea se obtine din din mare si lutul este folosit in ceramica. Petrolul importat este rafinat la Saida si Tripoli si este principala sursa de electricitate. 63% din energie este furnizata de centrale termice si 37% din hidrocentrale.

Industria
Industriile de prelucrare au fost grav afectate de razboi si majoritatea fabricilor sunt si acum in reconstructie. Exista totusi industrii textile, de prelucrare a alimentelor, de ciment si de rafinare a petrolului. Produsele artizanale, precum articolele din cupru, caftanele tesute manual si articolele din sticla, sunt importante pentru turism.

Populatia si orasele
Beirut este principalul oras industrial, port si centru comercial, dar a fost supus la conditii de instabilitate si terorism timp de multi ani. Al doilea oras este Tripoli (175.000), port si centru industrial. 90% din populatie este araba dar exista minoritati importante: armeni, asirieni, kurzi, greci, turci si evrei. Diferentele de religie sunt strans legate de gruparile politice.

Agricultura
29% din suprafata este cultivata si numai 1% este pasune. Depresiunile produc garu, orz si cartofi. Fructele sunt cele mai importante. Opiul si canabiul sunt produse pentru traficul ilegal de droguri. Ouale sunt un important produs de export.

 
     
 
 
 
     
  
 

Liban link-uri utile | Informatii utile Liban