Harta Azerbaidjan | Poze Azerbaidjan | Informatii utile Azerbaidjan

Harta Azerbaidjan | Informatii utile Azerbaidjan | Date generale Azerbaidjan | Poze si imagini Azerbaidjan
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Azerbaidjan

 
 

Harta Azerbaidjan

Harta Azerbaidjan | Poze Azerbaidjan | Informatii utile Azerbaidjan
 
     

 
 

Suprafata: 86.000 km2

Populatia: 7.400.900 locuitori

Densitatea populatiei: 81 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Baku, 1.757.000 locuitori.

Trecutul istoric
A obtinut independenta in anul 1918, si a devenit republica a URSS in 1920. A devenit din nou independenta in 1991 si acum este partial atasata de CSI si este membra a ONU. Din anul respectiv se duce un razboi civil pentru regiunea autonoma Nagorno Karabah. Azerbaidjan include si Republica Autonoma Nahicevan, o regiune separata de Azerbaidjan de teritoriul armean. Conflictul cu Armenia este o constanta in istoria moderna a tarii.

Caracteristici geografice
Nord-estul cuprinde Muntii Caucaz, cu munti mai mici in sud. Depresiunea din centru este starbatuta de raurile Kura si Aras. Clima este continentala, dar iernile sunt reci

Agricultura
Desi terenul arabil reprezinta mai putin de 10% din suprafata totala, bumbacul, tutunul, strugurii, cerealele, orezul, legumele si matasea sunt produse importante. De-a lungul tarmurilor de sud ale Marii Caspice se gasesc plantatii de ceaiuri si de citrice.

Industria
Petrolul si gazele naturale aduc multa bogatie tarii. Principalele zacaminte de petrol sunt la vest, nord si sud de Bku. S-au construit rafinarii in apropiere si o conducta leaga Baku de Batumi, la Marea Neagra. Alte zacaminte naturale sunt de fier, cupru, plumb, zinc si aluminiu. S-au dezvoltat multe ramuri ale industriei, in special siderurgia si prelucrarea aluminiului la Sumgait. Stepankert si Lenkoran din sud sunt centre industriale pentru produse chimice, textile si de piele.

 
     
 
 
 
     
  
 

Azerbaidjan link-uri utile | Informatii utile Azerbaidjan