Harta Armenia | Poze Armenia | Informatii utile Armenia

Harta Armenia | Informatii utile Armenia | Date generale Armenia | Poze si imagini Armenia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Armenia

 
 

Harta Armenia

Harta Armenia | Poze Armenia | Informatii utile Armenia
 
     

 
 

Suprafata: 29.800 km2

Populatia: 3.645.000 locuitori

Densitatea populatiei: 110 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Erevan, 1.199.000 locuitori

Trecutul istoric
Armenia este un regat antic, avand in trecut centrul in Vf. Ararat. In secolul al IV-lea e.n a devenit prima tara care a adoptat crestinismul ca religie de stat. Armenia a devenit republica a URSS in anul 1920 si si-a obtinut independenta in 1991. Este membra a CSI si a ONU. Problemele economice rezultate din cutremurul din 1988 au fost intensificate de conflictul cu Azerbaidjan privind regiunea disputata Nagorno Karabah, a carei populatie crestina se opunea conducerii azerbaidjane musulmane. Au avut loc lupte intense intre etnicii armeni, ajutati de Armenia si azerbaidjani. Pana in 1993 etnicii armeni cereau controlul regiunii Nagorno Karabah. Armenii au ocupat si regiuni care legau Nagorno Karabah de Armenia, in ciuda opunerii Azerbaidjanului.

Caracteristici geografice
Armenia este muntoasa, cu varfuri de peste 3000 m, cel mai inalt fiind Vf Agri Dagi (Vf.Ararat), 4090 m. Verile sunt calde si secetoase iar iernile reci. La Erevan temperatura medie este de -5C in inuarie si 25C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 32 cm pe an.

Agricultura
Doar o mica suprafata este potrivita pentru cullturi, dar in regiunile fertile in valea raului Aras se cultiva bumbac, vita de vie, migdale, masline, grane si legume. Suprafetele intinse sunt folosite pentru pasunat, in special in munti.

Industria
Zacamintele de minerale sunt numeroase si sunt disponibile multe surse de hidroelectricitate. Industria este dezvoltata, mai ales productia de cauciuc sintetic, de ingrasaminte, de textile, de alimente, de materiale de constructii si constructiile. Economia a fost perturbata de blocada care impiedica importarea petrolului si a gazelor naturale din estul Azerbaidjanului

 
     
 
 
 
     
  
 

Armenia link-uri utile | Informatii utile Armenia