Harta Laos | Poze Laos | Informatii utile Laos

Harta Laos | Informatii utile Laos | Date generale Laos | Poze si imagini Laos
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Laos

 
 

Harta Laos

Harta Laos | Poze Laos | Informatii utile Laos
 
     

 
 

Suprafata: 231.800 km2

Asezarea geografica: 14-2240" N, 10010"-10750" E

Populatia: 4.262.000 locuitori

Densitatea populatiei: 16 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Vientiane 176.637 locuitori

Limba oficiala: laotiana

Produsul intern brut: 700 milioane dolari SUA

Produse importate: produse agricole, bunuri de consum, produse petroliere, piese de masini

Produse exportate: cherestea, staniu, cafea, energie electrica

Moneda oficiala: kip (1 kip=100 at)

Forma de stat: republica democrata

Clima
Clima este musonica tropicala , cu un sezon ploios din mai pana in septembrie sau octombrie. In zonele muntoase precipitatiile sunt pana la 500 cm, dar depresiunile sunt mai secetoase. Din noiembrie pana in februarie vremea este in mare parte secetoasa, din martie pana in mai este calda si insorita. In Laos, temperaturile medii la Vientiane sunt de 21C in ianuarie si 28C in iulie, cantitatea anuala de precipitatii 170 cm. In Cambogia temperaturile medii in Phnom Penh sunt 26C, 29C, iar cantitatea de precipitatii de 145 cm.

Caracteristici geografice
Laos nu are iesire la mare. Inaltimile cele mai mari sunt in nord si est, unde muntii ating 2.820 mi in varful Phon Bia. Raul Mekong are o lungime de 4.160 km si curge din Laos, prin Luang Prabang si in jos pe granita vestica cu Thailanda, peste Cambogia si prin Vietnam pana in Marea Chinei de Sud. In Cambogia i se alatura Raul Tonle Sap, izvorat din lacul cu acelasi nume. Acesta are o adancime de numai 1,5 m si suprafata 2.590 km2 in sezonul secetos, dar creste la o adancime de 15 m si 10.300 km2 in sezonul umed. 75% din Cambogia este depresiunea fertila care inconjoara acest lac. Depresiunile sunt inconjurate de munti, atingand 1.813 m in Muntii Cardamon.

Transportul
Cambogia are 1.370 km de cale ferata si 5.000 km de drumuri, din care aproape jumatate sunt pavate dar sunt in stare prosata. Exista 3.700 km de cai navigabile interioare care reprezinta singurul mijloc de comunicatie in multe parti ale tarii. Phnom Penh este un port pe rau, iar navele transoceanice de pana la 3.500 de tone pot naviga pe Mekong. Komponk Sam, principalul port la ocean, a fost construit in cadrul unui program de intrajutorare francez si este legat de capitala prin cale ferata si printr-o sosea moderna. Laos nu are cai ferate si doar 4.062 km de drumuri pavate. el este dependent de transportul pe rau. Mekongul si afluentii sai reprezinta cea mai mare parte din cei 4.587 km de cai navigabile interioare.

Pescuitul
Peste este o sursa esentiala de hrana bogata in proteine, atat in Cambogia cat si in Laos. Cambogia are cea mai mare resursa de peste de apa dulce din sud-estul Asiei, cu o captura anuala de 90.000 tone. Mare parte a capturii se usuca imediat ce ajunge la mal, astfel poate fi stocata cateva luni sau mai mult.

Mineritul
Cambogia are zacaminte bogate de fosfati. Exista zacaminte de minereuri de fier de calitate superioara in nord, care ar putea fi exploatate dupa ce se va imbunatati tarnsportul.. Se extrage aur si pietre pretioase, dar Cambogia nu este bogata in minerale. Laos are doua mine de staniu importante si multe zacaminte, slab exploatate, de minerale precum gipsul, aurul, pietrele pretioase, fierul si potasiul.

Industria
Dezvoltarea industriala este limitata in ambele tari si a fost perturbata de razboi. Fabrici pentru rafinarea zaharului, macinarea orezului si pentru textile exista in majoritatea oraselor din Cambogia, iar in Phnom Penh si Kompong Sam sunt uzine constructoare de masini si de ciment. Macinarea orezului si a cherestelei sunt principalele industrii din Laos si s-a dezvoltat fabricarea tigaretelor, chibrituriilor, berii si caramizilor. Dezvoltariile viitoare necesita investitii si surse de energie. 455 din energia electrica in Cambogia si 89% din cea din Laos se obtine cu hidrocentrale.

Agricultura
Peste 70% din forta de munca a ambelor tari lucreaza in agricultura, adesea la nivel de subzistenta. In deprsiunile Mekong din Laos si campia Kampuchiei se cultiva in special orez. Cambogia produce 2 milioane si Laos 1,5 milioane tone pe an. O alta sursa de hrana este porumbul. Pentru export se cultiva cauciuc, piper, tutun, ceai, cafea si bumbac. Doar 4% din Laos se cultiva si 4% este pasune. In Cambogia, cifrele sunt 17% si 3%. 76% din Cambogia si 57% din Laos sunt impadurite, iar exploatarea resurselor de cherestea este in crestere.

Orase
Vientiane, capitala Laosului, este un oras mic. Luang Prabang (44.244) si Savannakhet (50.690) urmeaza ca marime. Phnom Penh este important centru industrial si port. El a avut 2,5 milioane de locuitori inainte ca razboiul si emigratia sa scada acest numar.

 
     
 
 
 
     
  
 

Laos link-uri utile | Informatii utile Laos