Harta Filipine | Poze Filipine | Informatii utile Filipine

Harta Filipine | Informatii utile Filipine | Date generale Filipine | Poze si imagini Filipine
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Filipine

 
 

Harta Filipine

Harta Filipine | Poze Filipine | Informatii utile Filipine
 
     

 
 

Suprafata:: 300000 km2

Asezarea geografica: 4*30"-21*20" N 116*55"-126*36" E

Populatia: 62898000 locuitori

Capitala si cel mai mare oras: Manila 1876195 locuitori

Limba vorbita: Filipineza (derivata din tagalog, un dialect malaez)si engleza. Inportanta limbii spaniole a scazut ne mai fiind limba oficiala.

Produse importate: titei,piese de masini, autovehicule,produse textile.

Produse exportate: aparate electronice,inbracaminte, ulei de cocos, minerale, zahar, cherestea.

Moneda oficiala: Pesos(1 pesos=100 dolari SUA

Forma de stat: republica.

Caracteristici geografice
Situat la circa 1000 km in dreptul coastei Asiei de sud-est,Arhipelagul Filipinez consta din7100 de insule din care 90% sunt ne locuite si multe inca nu au nume.Luzon cea mai mare (104688km) iar Mindano in sud este a doua ca marime (94630 km).Alte doua insule sunt locuite,Samar, Negros, Panai,Lite, Mindoro,Bohol,Cebu,Masbate. Insulele sunt muntoase si vulcanice.Pe Luzon, cele doua lanturi muntoase principale sunt Sierra Madre,Coldilera Centrala cu valea fertila a Cagayanului intre ele.varful cel mai inalt este vulcanic stins din Muntele Apo (2954m) pe insula Mindanos. La est Groala Filipinelor(10973m) una dintre cele mai adinci falii marine din lume.

Energia
53% din electricitate e produasa de termocentrale,33% de hidrocentrale si 14% de centrale electrice geotermale. Barajul Patamanga o inportanta sursa de rnrggie hidroelectrica si un inportant mijloc de control inundatiilor , se gaseste pe Luzon.

Agricultura
In agricultura sunt angajati 47% din forta de munca.fiind doar 26%din suprafata cultivata si 4% posune.Orzul principala cultura e in zonele depresionale mai umede dar se cultiva si orezul pe coaste de dealuri terasate. Alte culturi pentru hrana punt cele de porumb, trestie de zahar,banane si nuci de cocos. se mai cultiva si tutun, abaca,sursa canepei de manila care se cultiva mai ales in lUZON, Sanar si Leyite. Productia de nuci de cocos prezinta circa un sfert din cea a lumii fiind depasita de Indonezia. Nucile de cocos si produsepe lor reprezinta 10% din totalul exporturilor. Pescuitul este inportant pe toate insulele Filipinelorsi aduce cu putin peste 5% din valoarea totala a exporturilor.

Clima
Clima e marina si tropicala. Perioada ceA mai umeda intre iulie si octombrie cand sufla vinturi musonice dinspre sud Intre august si ocombrie sunt taifunuei. Cantitatea anuala de precipitatii este de pese 100cm cu pana la 500 cm in lanturile muntoase de coasta.Temperatura medie la Manila este de 25*c in ianuarie si 29*c in iulie.

Silvicultura
38% este acoperit de paduri tropicale mixte cu peste 30 specii. Arbori de esenta tare precum tecul sunt folositi pentru mobima si constuctii, iar exportul de lemn fiind o inportanta sursa de venit. daorita defisarilor eroziunea solului incepe sa fie o problema.

Mineritul si industria
Filipine sunt bogate in minerale nichel, zinc, cupru, cobalt si carbune.Luzon este principala sursa de minerale si principala insula pentru industrii. Pana in 1970 industria era in mare parte era bazata pe productia locala sivicultura si pescuit. Trxtilele produsele alimentare, farmaceutice si chimice au crescut in inportanta si exzista si fabrici de aparate electronice si rafinarii de petrol.

Orase
Poporul filipinez este de origine malieza cu un amestec de spanioli si chinezi. Cel mai mare oras este Manila la gura de varsare a raului Pasig. Este principalul centru administrativ si industrial si are suburbi foarte sarace.

Transportul
Cei 1282 km de linie ferata si peste 161000km sunt cele mai bune retele din Asia. Traficul aerian si maritim este inportant pentru legatura intre insule. Exista 94 porturi vamale si 82 aeroporturi nationale. Principalul port este Manila dar si Legazipi pe Luzon si Cagayan de Oro pe Mindanao.

 
     
 
 
 
     
  
 

Filipine link-uri utile | Informatii utile Filipine