Harta Bangladesh | Poze Bangladesh | Informatii utile Bangladesh

Harta Bangladesh | Informatii utile Bangladesh | Date generale Bangladesh | Poze si imagini Bangladesh
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Bangladesh

 
 

Harta Bangladesh

Harta Bangladesh | Poze Bangladesh | Informatii utile Bangladesh
 
     

 
 

Suprafata: 143.998 km2

Asezarea geografica: 215"-2640" N, 885"-9250" E

Populatia: 108.000.000 locuitori

Densitatea populatiei:731 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Dacca 6.537.308 locuitori

Limba oficiala: bengaleza

Produse importate: piese de masini, autovehicule, produse chimice, cereale, petrol

Produse exportate: produse de iuta, piei, ceai, imbracaminte, produse textile, produse din peste

Moneda oficiala: taka (1taka=100poisha)

Produsul intern brut: 19.500.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica


Silvicultura
14% din suprafata tarii este impadurita. In special in Muntii Chittagong, si principala utilizare a padurilor este pentru combustibil. Padurile din munti sunt adesea dese si contin lemne de esenta tare precum tecul. Exista cantitati mari de bambus, folosite pentru fabricarea hartiei. Delta raului Gange are peste 5.000 km2 de paduri de angrove, precum si arbori de gewa, o sursa de lemn de esenta moale utiliat pentru chibrituri, pasta de lemn si hartie.

Caracteristici geografice
Bangladesh este situat in cea mai mare delta din lume, unde raurile Gange, Padma, Meghna, Brahmaputra si Jamuna se varsa in mare. Peisajul aluvionar este jos si plat, cu regiuni mlastinoase supuse la inundari. Initial regiunea fost impadurita, cu mangrove langa coasta si paduri tropicale in interior. Majoritatea padurilor din interior au fost defrisate pentru cultivare. Inundatiile anuale redreseaza fertilitatea solului prin depunerea de mal, care formeaza depuneri de sol in mare in Golful Bengal.

Industria
Bangladesh are zacaminte de minerale inca neexploatate, dar a inceput dezvoltarea unora. Exista zacaminte mari de carbune inferior la Rajshahi si Jamalpur, si in Golful Bengal se extrage petrol. Rezervele de gaze naturale sunt suficiente pentru cel putin 200 de ani, in special cele de langa Sylhet si Comilla. Bangladesh este inca o tara in primul rand agrara, si majoritatea industriilor sunt legate de materiile prime. Mori de iuta se gesec la Dacca, Narayanganj, Chittagong si Khulna. La Chandraghana, Phana si Khulna se fabrica produse din lemn. S-au dezvoltat industriile textila, de ingrasaminte, a sticlei, de rafinare a petrolului, a zaharului, de ciment si de aluminiu. 90% din productia de energie electrica provine de la termocentrale si 10% de la hidrocentrale.

Agricultura
70% din populatie lucreaza in agricultura si circa 70% din suprafata tarii este cultivata, alte 5% fiind pasuni. Productivitatea scazuta este o problema in multe regiuni si independenta din acest punct de vedere nu poate fi atinsa. Se cultiva o gama restransa de plante pentru comert, in principal iuta si pentru hrana, orezul. Iuta este principala sursa de venit din export, cultivandu-se peste 700.000 de tone, un sfert din productia totala a lumii. Jumatate din recolta se exporta in forma bruta, restul prelucrat in tesatura hessian, panza de sac si intaritura pentru covoare. Orezul si iuta cresc in regiuni similare, ambele necesitand apa si temperaturi mari. Pe 755 din teren este folosit pentru cultivarea zaharului. Productia totala este de 21 de milioane de tone, comparabila cu cea a Thailandei. Productia de ceai este de aproximativ 40.000 de tone, in principal in regiunile mai racoroase din Muntii Chittagong si Sylhet. Se cultiva cartofi, leguminoase si tutun. In ciuda lipsei de spatiu, animalele sunt numeroase; 91 milioane pasari de casa, 23 milioane de vite si 1,9 milioane de bivoli. Pescuitul este o alta sursa importanta de hrana, si peste un milion de oameni sunt implicati in industria pescuitului.

Clima
Bangladesh are o clima musonica cu trei anotimpuri distincte. Anotimpul racoros intre noiembrie- februarie, anotimpul cald intre martie-iunie si principalul anotmp ploios intre iunie-septembrie. Ploile sunt mari si frecvente in iunie, cu o cantitate medie de precipitatii de 200 cm in muntii nordici. Intre septembrie si noiembrie ploile sunt mai putin frecvente dar pot fi mari, acesta fiind perioada in care apar cicloanele tropicale. La Dacca temperaturiile medii sunt de 18C in ianuarie, luna cea mai racoroasa, cresc pana la 29C in aprilie, mai si iunie, dar scad usor la 28C cand incepe anotimpul ploios.

Orase
Doar 13% din populatie traieste in regiuni urbane. L a Dacca traieste peste un sfert din populatia urbana, multi traind in mahalalele care au rasarit la marginea orasului. Cea mai mare parte a industriei tarii s-a dezvoltat aici, inclusiv industrii de mestesuguri traditionale pentru muselina, broderie, argintarie si aurarie dar exista si multe mori de iuta si de orez. Al doilea oras ca marime este Chittagong (1.391.877 locuitori), principalul port. El exporta cea mai mare parte a iutei si are mai multe industrii grele. Khulna (646.359 locuitori), al treilea oras ca marime, este centrul regional al sud-vestului. Majoritatea oamenilor sunt saraci, si banii trimisi acasa de locuitorii Bangladeshului care lucreaza in strainatate sunt importanti pentru economie.

 
     
 
 
 
     
  
 

Bangladesh link-uri utile | Informatii utile Bangladesh