Harta Japonia | Poze Japonia | Informatii utile Japonia

Harta Japonia | Informatii utile Japonia | Date generale Japonia | Poze si imagini Japonia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Japonia

 
 

Harta Japonia

Harta Japonia | Poze Japonia | Informatii utile Japonia
 
     

 
 

Suprafata: 377.708 km2

Asezare geografica: 2659" - 4531" N, 1286" - 14549" E

Populatia: 123.921.000 locuitori

Densitatea populatiei: 323 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Tokio, 11.718.720 locuitori

Limba oficiala: japoneza

Produse importate:titei, minereuri neferoase, minereuri de fier, produse alimentare, piese de masini, cherestea, fibre textile.

Produse exportate: fier si otel, piese de masini electrice, autovehicule, nave, produse textile.

Moneda oficiala: yen 91 yen = 100 sen)

Produsul intern brut: 4.590.420 milioane dolari SUA

Forma de stat: monarhie constitutionala

Caracteristici geografice
Japonia consta din peste 3000 de insule mici si patru insule principale. Hokkaido, cea mai nordica (78.508 km2), are un lant muntos central inconjurat de depresiuni fertile de coasta. Honshu (230.448km2) este de asemenea muntoasa si contine cel mai inalt varf al Japoniei, Fujiyama (3.770m). Shikaku (187.757 km2) si Kyushu (42.079 km2) au de asemenea munti si campii. Cele patru insule au multi vulcani activi, izvoare termale si cutremure frecvente. Deoarece insulele sunt munti in proportie de 85%, depresiunile sunt putine, ele gasindu-se numai aproape de coasta, precum Kanto, cea mai mare dintre campii, si vaile raurilor.

Clima
Japonia are climat musonic. Vanturile sufla dinspre est in timpul verii si dinspre vest in timpul iernii. Marea Japoniei, care separa insulele de Asia, are un efect moderator asupra climei. Iarna nu este la fel de rece, iar vara la fel de calda ca in China si Coreea. Ploile cad in principal in lunile de vara in est, dar nord-vestul primeste ploaie de iarna adusa de vanturi peste Marea Japoniei. Hakodate, in nord, are temperatura medie de -3C in ianuarie si 19C in iunie, cantitatea de precipitatii fiind de 120 cm. Numerele corespunzatoare pentru Tokio sunt 3, 25C si 150 cm de precipitatii. La Nagasaki, pe kyushu, ecestea devin 5C,26C si circa 190 cm, inclusiv peste 30 cm in iunie.

Silvicultura
67% din Japonia este impadurita, in principal in regiunile deluroase, si copacii asigura materia prima pentru constructii, industriile celulozei si hartiei si combustibilii. Prin reimpadurire versantii nu raman goi. Padurile sunt mixte, de conifere si foioase, iar sugi (cedrul japonez), hinoki (chiparosul japonez)si akaneatru (pinul rosu) sunt deosebit de utili. Lemnul importat este vital pentru nevoile industriale ale Japoniei. Japonia este al doilea mare producator de hartie din lume si un important producator de celuloza din lemn si de cherestea din conifere.

Agricultura
12% din suprafata sunt destinate agriculturii, iar 2% pasunatului. Cea mai mare parte a atrii este prea muntoasa pentru agricultura, desi o parte din versanti sunt terasati. Orezul este principala planta cultivata (peste 13 milioane tone pe an), in special in sud unde uneori este posibila dubla cultivare. Se cultiva si alte cereale, alaturi de trestie de zahar, fructe, cartofi dulci si soia. Sunt importante pasarile domestice, porcii si vitele. Fermele sunt mici, dar mecanizarea este raspandita.

Transportul
Din cei 44.297 km de cale ferata, 11.649 km au fost electrificati, inclusiv Tokaido, legatura de mare viteza intre Osaka si Tokyo. Orasele mari sunt legate prin terenuri expres moderne. Transportul naval este vital. Chiba, Tokyo, Yokohama, Osaka, Kobe si Nagya sunt porturi importante pe Honhu, iar Hakodate pe Hokkaido si Kitakyushu pe Kyushu.

Pescarii
Japonia este prima tara din lume in ceea ce priveste pescuitul, cu pana la 10 milioane de tone de peste capturati anual. Pestii sunt importanti in alimentatia japonezilor si pe langa pescuitul in ocean, exista multe pescarii in ape mici de coasta. Crevetele sunt cele mai importante in apele mici, iar stridiile cu perle sunt o sursa de venit valoroasa. Mcroul si tonul sunt importanti in apele mai adanci, iar balenele mai sunt capturate de japonezi in ciuda opozitiei internationale.

Industria
Japonia este o natiune industriala importanta. Este prima din lume in producerea otelului si in constructia navelor. O otelarie mare este la Kitakyushu, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce mai multe automobile si televizoare decat orice alta tara. Textile de toate tipurile si articole de inalta tehnologie precum calculatoarele sunt insudtrii importante. Cea mai mare dezvoltare industriala este legata de porturi, care importa combustibili si materii prime si exporta bunuri fabricate.

Energia
Japonia este independenta de petrolul importat. Acesta provine in principal din Orientul MIJLOCIU. circa 65% din electricitate este in termocentrale si 205 in hidrocentrale. Restul este de provenienta nucleara, o parte geotermala.

Orase
Yokohama, in campia Kanto este al doilea oras ca marime, cu 3.197.000 locuitori. Osaka (2.633.000) este un port si un centru industrial important. Kobe (1.464.000), centru industrial si Kyoto (1.471.000) fosta capitala, sunt in apropiere.

 
     
 
 
 
     
  
 

Japonia link-uri utile | Informatii utile Japonia